Operatieve behandeling van myomen

Wanneer er geen klachten zijn, kan de arts besluiten voorlopig niet in te grijpen. Wel zal hij van tijd tot tijd, bijvoorbeeld om de 3 maanden de groei van de myomen willen controleren. Blijkt het myoom snel te groeien, dan kan de arts op een gegeven moment wel tot behandeling overgaan, omdat een te groot myoom meer kans op complicaties geeft. Zijn er duidelijke klachten, dan kan de arts 1 van de volgende operatieve behandelingen voorstellen.

Myoom-enucleatie 

Wanneer het bloedverlies tijdens de menstruaties te groot wordt, kan de arts een operatie voorstellen, waarbij de myomen uit de baarmoeder worden verwijderd. Dit heet in medische termen: myoom-enucleatie. Na deze operatie blijft de mogelijkheid bestaan om zwanger te worden. Wel kan het soms nodig zijn om het kind, vanwege littekens in de baarmoeder, per keizersnede ter wereld te brengen. Niet ieder litteken in de baarmoeder maakt echter een keizersnede noodzakelijk.

Myomen verwijderen via hysteroscopie

Als de myomen zich aan de buitenkant van de baarmoeder bevinden, kan de arts besluiten de myomen via een hysteroscopie te verwijderen. Deze techniek heeft als voordeel dat er geen littekens in de baarmoeder ontstaan. Voor een hysteroscopie wordt u opgenomen in het ziekenhuis en de ingreep vindt, afhankelijk van de mogelijkheden, klinisch of poliklinisch plaats.

Verwijdering van de baarmoeder

Als de myomen zo groot zijn dat de baarmoeder net zo groot is als bij een zwangerschap van 16 weken, wordt meestal gekozen voor een verwijdering van de baarmoeder: een uterusextirpatie. Een voorwaarde hiervoor is, dat de patiënt geen kinderen meer wenst, want dat is na deze operatie niet meer mogelijk. Bij deze operatie wordt namelijk de hele baarmoeder weggehaald. Deze operatie kan op 2 manieren worden uitgevoerd: via de vagina (vaginaal) of via de buikwand (abdominaal).

Meer informatie over vleesbomen (myomen) kunt u lezen op de website van DeGynaecoloog.nl:

Lees meer informatie over de behandelingen in de folders die u via deze pagina kunt downloaden.