Maagverkleining

U heeft de stap genomen een maagverkleining te ondergaan. Samen met de arts heeft u gekozen voor een sleeve gastrectomie of een gastric bypass, die meestal via een kijkoperatie (laparoscopisch) wordt uitgevoerd. Uw leven zal drastisch gaan veranderen. In deze folder vindt u informatie over de periode rond de opname, voor de operatie en direct daarna. Alles wat gebeurt rond beide operaties (sleeve of bypass), is vrijwel identiek. Als iets specifiek is voor één van beide operaties, dan wordt dit aangegeven. 

Een maagverkleiningsoperatie is niet zonder risico’s. Een grote lever en/of veel buikvet vergroten de kans op complicaties. Om complicaties zoveel mogelijk te voorkomen, raden wij u aan tijdens het traject zoveel mogelijk gewicht te verliezen en de laatste 14 dagen voor de operatie een streng koolhydraatbeperkt dieet te volgen. Dit kan bijvoorbeeld met maaltijdvervangers, zoals Modifast en Weight Care, of door het gebruiken van alleen groente en rauwkost waaraan een eiwitcomponent is toegevoegd, zoals vlees, vis, kip, ei of kaas. Met het volgen van dit dieet wordt uw lever kleiner en heeft u minder buikvet. Er is zo meer ruimte in de buikholte en de operatierisico’s nemen af. 

Thuismeten na een maagverkleining
In sommige gevallen bieden we patiënten de mogelijkheid om na een maagverkleining thuis zelf de gezondheid in de gaten te houden via de Thuismeten app. In deze app kunt u zelf uw gewicht, beweging, voeding en vochtinname bijhouden. U krijgt informatie over eventuele klachten die u  ondervindt na deze operatie en algemene informatie over leefstijl.  

Meer informatie vindt u in de folders, die u via deze pagina kunt downloaden.