Behandeling van incontinentie op latere leeftijd

Behandeling urine-incontinentie

Er bestaan verschillende behandelopties bij urine-incontinentie, afhankelijk van het type incontinentie en de omstandigheden. Voorbeelden zijn bekkenbodemtherapie (spieroefeningen), medicatie of een operatie. Uw arts kan u hierover adviseren.

Daarnaast bestaat er een flink assortiment aan incontinentiemateriaal, speciaal geschikt voor de klachten die u ondervindt. Uw apotheek kan u hierin advies geven. De materialen lossen het probleem niet op, maar zorgen wel dat u minder klachten heeft en zich niet meer beperkt voelt in uw dagelijks leven.

Behandeling van ontlastingsincontinentie

Bij ontlastingsincontinentie is de behandeling afhankelijk van de oorzaak. Als verstopping of diarree de oorzaak is, kan de arts u voedingsadviezen geven en in sommige gevallen medicatie voorschrijven. Bij een verslapping of beschadiging van de kringspier en/of bekkenbodemspieren zijn er verschillende behandelingen mogelijk, zoals bekkenbodemtherapie (spieroefeningen), een operatie of een darmspoeling.

Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen op de markt, zoals anale tampons of incontinentiemateriaal. Uw arts en apotheek kunnen u hierover adviseren. De materialen lossen het probleem niet op, maar zorgen wel dat u minder klachten heeft en zich niet meer beperkt voelt in uw dagelijks leven.

Incontinentie.pdf