Behandeling van een gespannen bekkenbodem

Bij een gespannen bekkenbodem zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een bekkenfysiotherapeut kan u bijvoorbeeld leren hoe u de bekkenbodemspieren kunt ontspannen. Het goed kunnen ontspannen van de bekkenbodem is onder andere nodig voor toiletbezoek om goed te kunnen uitplassen en te ontlasten en bij seksuele gemeenschap. Ook pijn in de onderbuik of geslachtsdelen kan samenhangen met verhoogde spanning in de bekkenbodem. U kunt van de bekkenfysiotherapeut leren hierin inzicht te krijgen, dit te voelen en hier bewust mee om te gaan.

Pijn bij het plassen

Pijn bij het plassen komt bij 5 tot 10% van de vrouwen voor. Vaak is een blaasontsteking de oorzaak, maar ook door andere afwijkingen in en om de blaas kan plassen pijnlijk zijn. Het is van belang om te onderzoeken wat de oorzaak van uw pijnklachten is, zodat deze kunnen worden behandelend.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking kan erg hardnekkig zijn en lijkt soms nauwelijks te reageren op antibiotica. Het is van belang de oorzaak van een dergelijke hardnekkige blaasontsteking op te sporen en te behandelen. Hiervoor wordt gekeken of uw blaas en bekkenbodem goed functioneren. Soms blijft er bijvoorbeeld nog urine achter na het plassen en is het noodzakelijk voor vrouwen met deze klacht om hun blaas goed te leren legen via zelfkatheterisatie.

Seksualiteit

Als u problemen heeft met het vrijen, dan heeft dit ook vaak veel invloed op uw leven en relatie. Bij vrouwen treedt de pijn meestal op tijdens de geslachtsgemeenschap. Als gevolg van de pijn gaat u de bekkenbodemspieren aanspannen waardoor de pijn nog erger wordt. Een gynaecologisch onderzoek is van belang om eventuele afwijkingen op het spoor te komen. Zo nodig kunnen wij u naar de seksuoloog verwijzen.

Lees meer

Meer informatie over bekkenbodemklachten kunt u lezen op de website van DeGynaecoloog.nl: