Beademing op de Intensive Care

In slaap

Tijdens de periode van beademing wordt u vaak in slaap gehouden met behulp van medicijnen. Als uw lichamelijke toestand verbetert, mag u wakker worden. Het kan een paar dagen duren voor de slaapmiddelen zijn uitgewerkt en u wakker wordt. 

Ontwennen van de beademingsmachine

Als uw toestand verbetert, begint u langzaam met het ontwennen van de beademingsmachine. Stapsgewijs gaat u steeds meer zelf ademen en ondersteunt de machine steeds minder. Afhankelijk van uw gezondheidssituatie kost het meer moeite om weer volledig zelf te kunnen ademen. Deze periode is voor de patiënt en voor de naaste familie vaak moeilijk. De patiënt weet meestal niet wat er allemaal is gebeurd en begrijpt niet alles even goed. Soms raken patiënten hierdoor in de war of worden onrustig. 

Communiceren

Vaak is er een periode dat de patiënt al wakker is, maar nog steeds aan de beademingsmachine verbonden is. Het buisje waardoor beademd wordt, zit in de luchtpijp tussen de stembanden door. De patiënt kan hierdoor niet praten, waardoor communiceren lastig is. Met 'ja’ en ‘nee’ knikken, knijpen in de handen en soms met gebruik van een letter- of woordenlijst, is er wel contact mogelijk.