Behandeling van actinische keratose

Een langdurig verblijf in de zon, een licht huidtype en langdurig gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, verhogen het risico op het krijgen van actinische keratose. Actinische keratose blijven na behandeling steeds terugkomen. De vroeger opgelopen zonneschade kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Na verloop van jaren kan in actinische keratose huidkanker ontstaan. De kans op het ontstaan van een plaveiselcelcarcinoom wordt geschat op 5% tot 10%.

Cryotherapie (vloeibare stikstof)

Indien het gaat om een enkel plekje of een klein aantal plekjes, dan is cryotherapie de beste optie. Bij cryotherapie wordt de actinische keratose bevroren met vloeibare stikstof. Hierna ontstaat soms een blaar. Er kan een wit litteken ontstaan. Grotere gebieden van actinische keratose kunnen niet met vloeibare stikstof worden behandeld.

5-fluorouracil-crème (Efudix)

Dit is een celgroeiremmende stof (cytostaticum). Dit bestanddeel wordt opgenomen door de ‘foute’ cellen in de huid, waardoor deze cellen kapot gaan. Vanwege de bijwerkingen dient de crème nauwkeurig op de plekken worden aangebracht. Bijwerkingen treden alleen daar op waar de crème is aangebracht. Bijwerkingen kunnen zijn: jeuk, een branderig gevoel, pijnlijke en gevoelige huid of roodheid, schilfervorming en zwelling van de huid.

Fotodynamische therapie (PDT)

Wordt vooral gebruikt bij uitgebreide afwijkingen. Een crème, die de actinische keratose gevoelig maakt voor licht, wordt op de huid aangebracht. Door belichting met een speciale lamp wordt de actinische keratose vervolgens vernietigd. Deze behandeling kan pijnlijk zijn. Deze behandeling duurt langer dan andere behandelingen. Houdt rekening met ongeveer drie tot vier uur, in verband met het laten inwerken van de crème.

Imiquimod-crème (Aldara)

Imiquimod is een crème dat het eigen afweersysteem activeert om de ‘foute’ cellen op te ruimen. Imiquimod werkt alleen op de beschadigde cellen. Het heeft geen effect op de gezonde huid. Wel kunnen andere door de zon beschadigde plekjes, die nog niet met het blote oog zichtbaar zijn, ook reageren op de behandeling met imiquimod-crème . Er kan een groot oppervlak mee worden behandeld. De behandeling geeft een goed cosmetisch (uiterlijk) resultaat.