Behandeling van aambeien

Als door uw arts is vastgesteld dat het om aambeien gaat die niet met aangepaste leefregels verdwijnen, zijn er verschillende behandelmogelijkheden.

Afbinden van het teveel aan slijmvlies

Een veel gebruikte manier om aambeien te behandelen, is het afbinden van het overtollige slijmvlies met behulp van rubberen bandjes. Dit is een poliklinische behandeling, zonder narcose of verdoving. Met behulp van een zuigbuisje, dat naar binnen wordt gebracht via de proctoscoop, wordt de aambei terug op zijn plaats gebracht. Het teveel aan slijmvliesweefsel wordt afgesnoerd met een rubberen elastiekje. Het slijmvlies sterft af in 7 tot 10 dagen. U verliest het rubberen bandje met de ontlasting. Hierna krijgt het wondje een litteken en wordt het kleiner. Na 2 tot 3 weken beginnen de klachten meestal minder te worden. Als deze behandeling de eerste keer onvoldoende resultaat heeft, kunnen wij dit nog driemaal herhalen.

Opereren van aambeien

Soms komt het voor dat het afbinden van het teveel aan slijmvlies niet genoeg resultaat geeft. Er is dan een operatie nodig. Er zijn verschillende operaties mogelijk via de buik of anus. Om u een goed advies te geven, kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Uw arts bespreekt met u de mogelijkheiden.