Nierstenen

Nierstenen zijn steenachtige afzettingen. Ze zijn opgebouwd uit een groot aantal kleine kristallen die gevormd zijn in de urine. Kleine steentjes kunnen spontaan worden uitgeplast, maar nierstenen kunnen groot genoeg worden om een blokkade te vormen. Dan beginnen vaak ook pas de klachten zoals vage pijn in de onderrug.

Door spiersamentrekkingen in de urineleider wordt geprobeerd de steen uit te drijven. Dit proces gaat gepaard met hevige kramp en onrustigheid (koliekpijn). De pijn kan uitstralen naar de zijkant van uw buik, lies, bovenbeen en geslachtsorganen. Hiernaast kan door de blokkering van de urineleider de urine niet goed worden afgevoerd waardoor de nieren vol raken. Dit noemt men stuwing en kan veel pijn geven. Tijdens een niersteenaanval kunt u de volgende klachten krijgen: extreme bewegingsdrang, misselijkheid, braken of zweten.

Nierstenen kunnen op verschillende manieren worden verwijderd. In sommige gevallen is het mogelijk de niersteen te vergruizen door het gebruik van de niersteenvergruizer. Maar het kan ook nodig zijn om de niersteen operatief te verwijderen. Afhankelijk  van de grootte en locatie van de niersteen wordt gekozen voor een percutane niersteenoperatie of een open chirurgische operatie.  

In sommige gevallen kan de niersteen worden verwijderd door middel van een kijkoperatie via de plasbuis en urineleider.

Afdelingen