Sub-acromiaal pijnsyndroom

Sub-acromiaal pijnsyndroom

Het SAPS is 1 van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de schouder bij volwassenen. Ieder jaar krijgen 19 op de 1000 mensen last van schouderklachten. Eerst is met name het optillen van de schouder pijnlijk. Later is de schouder ook in rust pijnlijk. De pijn wordt veroorzaakt door veroudering, overbelasting of beschadiging van de pezen en of spieren (Rotatorcuff) rondom de schouder. Dit kan lijden tot ontsteking van de slijmbeurs.

Wat zijn de oorzaken van SAPS?

SAPS-klachten zijn vaak een uiting van een uitgebreider onderliggend probleem in de schouder dan alleen een slijmbeurs ontsteking. Meestal is er sprake van een ontsteking van de schouderpees (tendinitis). Deze ontsteking kan ontstaan door overbelasting, vaak tillen van de arm, bijvoorbeeld bij ramen lappen, bovenhandse werpsporten en zwaar lichamelijk bovenhands werk.

Klachten en symptomen

SAPS-klachten komen meestal voor bij mensen op middelbare leeftijd met zware bovenhandse of bovenhoofdse beroepen. Zoals stukadoors, havenarbeiders, schilders en huisvrouwen. 

Ook kunnen deze klachten bij jonge sporters die de armen veel tillen en bovenhands belasten. U moet dan denken aan honkbalwerpers, zwemmers en tennissers.

De meeste SAPS-patiënten hebben pijnklachten in de schouder. Eerst lichte klachten bij optillen van de arm en later ook in rust. Deze straalt ook uit naar de elleboog of hand. De pijn neemt toe en u krijgt meer moeite met het bewegen van de arm. Het optillen van de arm is pijnlijk en wordt hierdoor beperkt en de schouder voelt stijf aan. Later kan de schouder ook tijdens slapen pijnlijk zijn.