Heupklachten

Klachten aan de heup komen veel voor en geven vaak pijn rondom de lies, in het bovenbeen en de bil. Ook kunnen heupklachten uitstralen naar de knie. De meest voorkomende oorzaak van heupklachten is gewrichtsslijtage. 

Gewrichtsslijtage (artrose) is een aandoening van de gewrichten die bij veel mensen voorkomt. Artrose zit vaak in het heupgewricht. Slijtage tast de gladde kraakbeenlaag van het gewricht aan, waardoor de kraakbeenlaag helemaal kan verdwijnen. De gewrichtsvlakken glijden niet meer soepel langs elkaar. Hierdoor wordt bewegen moeilijker en pijnlijker.

De meest voorkomende klachten zijn:

  • continue pijn in de lies uitstralend naar de bilstreek, het bovenbeen, de knie en soms het onderbeen;
  • stijfheid van het gewricht;
  • moeite met opstaan, ook wel startpijn genoemd;
  • moeilijk kunnen lopen, bukken en traplopen;
  • beperkte loopafstand;
  • nachtpijn.

Als de slijtage verder gaat, nemen de klachten toe. Medicijnen en fysiotherapie helpen dan meestal niet meer. Een operatie is vaak nog het enige alternatief. Vervanging van het heupgewricht door een kunstheup, totale heupprothese, is een veelvoorkomende operatie. Binnen ons ziekenhuis hebben verschillende orthopeden zich gespecialiseerd in de behandeling van heupklachten.

Er veel ervaring en kennis met betrekking tot het plaatsen van een heupprothese. Tevens is er veel ervaring met het opnieuw opereren van een heupprothese welke niet naar behoren functioneert, ook wanneer bijvoorbeeld het bot hierbij aangetast is. Tijdens uw afspraak bespreekt u samen met de specialist uw klachten en de behandelmogelijkheden. U bepaalt samen met de specialist wat de meest geschikte behandeling voor u is.

Folders
Afdelingen