Carpaal Tunnel Syndroom

Bij het carpaaltunnelsyndroom (CTS) zit één van de handzenuwen, de nervus medianus, in de knel. De klassieke klachten van een CTS zijn tintelingen in de duim, wijsvinger en middelvinger. Soms doen ook de ringvinger en de pink mee. Pijn met tintelingen in de hele hand kan voorkomen, met uitstraling naar de onderarm en schouder. Carpaal tunnel syndroom ontstaat nogal eens tijdens een zwangerschap, of aan het begin van de overgang.

De klachten van carpaal tunnel syndroom kunnen per persoon verschillend zijn. Zo kunt u last hebben van:

  • een prikkelend en pijnlijk gevoel in de handpalm en vingers
  • een gezwollen, dik gevoel in de hand
  • een uitstralende pijn naar onderarm, elleboog en schouders
  • een vermindering van kracht in de hand, waardoor u zomaar een kopje kunt laten vallen.

Het merendeel van de patiënten heeft vooral 's nachts last. Meestal komen de klachten aan één hand voor, echter het gebeurt zeer regelmatig dat men (eventueel op een later tijdstip) ook last krijgt van de andere hand.

Behandeling en vergoeding

Carpaal tunnel syndroom kan worden behandeld met medicijnen of met een operatie. De operatie kan worden uitgevoerd door een neurochirurg of door een plastisch chirurg. De keuze voor een neurochirurg of een plastisch chirurg heeft mogelijk invloed voor de vergoeding van uw zorgverzekeraar. 

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling of over uw polisvoorwaarden? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u precies vertellen welke polisvoorwaarden u heeft en wat zij wel en niet vergoeden.