Blindedarmontsteking

De blindedarm wordt ook wel appendix (letterlijk: aanhangsel) genoemd. Deze bevindt zich meestal daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, rechtsonder in de buik. Een blindedarmontsteking (appendicitis) is een meestal plotseling ontstane ontsteking van de blindedarm. De ontsteking geeft pijnklachten rechtsonder in de buik. De ontsteking kan soms zeer heftig zijn en leiden tot buikvliesontsteking. In dat geval zit de pijn in uw hele buik. Waarom een appendix ontstoken raakt, is niet duidelijk.

Bij een blindedarmontsteking beginnen de pijnklachten meestal op, rond of boven de navel, die daarna afzakken richting rechtsonder in de buik. De pijn rechtsonder wordt soms voorafgegaan door misselijkheid, braken, lichte temperatuurverhoging en het gevoel ziek te zijn. Hoesten en lachen is soms pijnlijk. Soms beginnen de klachten met vage buikklachten die steeds erger worden.

Als u een blindedarmontsteking heeft, is een operatie meestal de beste oplossing. Zo wordt voorkomen dat de blindedarmontsteking overgaat in een buikvliesontsteking.