Voedselallergie bij kinderen

Ons afweersysteem of immuunsysteem is erop gemaakt om 'onbekende indringers' in ons lichaam te bestrijden. Dit is noodzakelijk als het gaat om bijvoorbeeld virussen en bacteriën. De reactie van het immuunsysteem kan verstoord zijn waardoor het te alert reageert op een allergeen. Een allergeen is een bestanddeel van een bepaalde stof dat eigenlijk helemaal niet schadelijk voor ons is, zoals een bepaald eiwit in koemelk, kippenei of pinda. Er treden dan reacties op als galbulten, dikke ogen of lippen of in ernstiger gevallen acute benauwdheid of flauwvallen. De enige behandeling voor voedselallergie op dit moment is het vermijden van het desbetreffende voedingsmiddel.

Een voedselallergische reactie treedt meestal binnen enkele minuten tot een uur na inname van het voedingsmiddel op. De reactie treedt iedere keer op als het bepaalde voedingsmiddel wordt gegeten. De kans dat een kind over een voedselallergie heen groeit is afhankelijk van het voedingsmiddel. Bij koemelk en kippeneiwit is die kans groot, aanzienlijk groter dan bij een pinda- of notenallergie.

Er bestaat een groep mensen die allergische klachten krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen doordat ze een allergie voor gras- of boompollen of huisstofmijt hebben. Dit noemen we het orale allergie syndroom. De allergenen in deze stoffen lijken zo sterk op de allergenen in het bepaalde voedingsmiddel dat het afweersysteem hier geen onderscheid in kan maken en dus direct reageert. Het bekendste voorbeeld hiervan is dat iemand met een berkenpollenallergie een jeukend gevoel in de mond krijgt en dikke lippen na het eten van een appel.

Afdelingen