Kanker (algemeen)

Het weefsel waaruit ons lichaam is opgebouwd, bestaat uit miljarden cellen. Iedere cel heeft een beperkte levensduur en moet steeds vervangen worden. Dit gebeurt door celdeling. Op deze manier komen er evenveel nieuwe cellen bij als dat er oude afsterven. Kanker is een ziekte waarbij lichaamscellen zich ongecontroleerd delen, waardoor tumoren ontstaan. De tumor blijft groeien en dringt omliggende weefsels binnen en beschadigt die weefsels. Bovendien kunnen tumorcellen loslaten en via uw bloed of lymfevocht op een andere plek in uw lichaam komen en daar uitgroeien tot nieuwe tumoren (uitzaaiingen). 

Goed- of kwaadaardige tumoren

Afbeelding verwijderd.

Zowel goedaardige als kwaadaardige gezwellen worden tumoren genoemd. Bij een kwaadaardige tumor dringen cellen omringende weefsels binnen en tasten deze ook aan. Een kwaadaardige tumor kan omliggende weefsels en organen opzij drukken en erin groeien. Verder kan een tumor uitzaaien: de cellen verspreiden zich door uw lichaam en vormen tumoren op nieuwe plekken. Figuur 2 is een voorbeeld van een kwaadaardig gezwel. Goedaardige tumoren groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door uw lichaam. Figuur 1 is een voorbeeld van een goedaardig gezwel. 

Behandeling

Afbeelding verwijderd.

Doorgaans wordt kanker behandeld met een operatie, bestraling of medicijnen, zoals chemotherapie of doelgerichte therapie. Welke behandeling voor u het beste is, hangt onder meer af van het type kanker, in welke stadium de kanker zich bevindt en uw eigen wensen. De artsen bespreken samen uw situatie en geven u een advies over de behandeling. Dit advies wordt met u besproken, zodat u een beslissing kunt nemen. Soms is het niet mogelijk om nog te genezen van kanker. Er kan dan toch gekozen worden voor een behandeling, bijvoorbeeld om klachten te verminderen of de levensduur te verlengen.

Begeleiding

Als u van uw arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties te verwerken. Door lichamelijke gevolgen en spanningen kunnen allerlei onzekerheden en/of problemen ontstaan. U kunt bijvoorbeeld problemen ervaren in uw thuissituatie, met uw kinderen, in uw relatie, met seksualiteit, op uw werk of bij uw dagelijkse bezigheden. 

Meer algemene informatie over de behandelingen en begeleiding vindt u hieronder: 

Afdelingen