Open been (Ulcus Cruris)

Een ulcus cruris heet ook wel een open been. Dit is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed genezen. Ulcus betekent wond. Cruris betekent scheenbeen. 

De wond zit op het onderbeen en doet meestal geen pijn. De wond kan een korst hebben of er kan veel vocht uit komen. Vaak zijn er ook andere afwijkingen te zien aan het been. Dit zijn dan vaak spataderen, bruine en witte verkleuringen, roodschilferende plekken (eczeem).

Wond Expertise Centrum

De polikliniek Dermatologie in Franciscus Gasthuis heeft een gespecialiseerd centrum voor patiënten met een open been (ulcus cruris): het Wond Expertise Centrum. Er is een intensieve samenwerking met huisartsen en wijkverpleegkundigen, zodat patiënten met een open been, korte tijd poliklinisch worden behandeld. 

Het centrum behandelt alle patiënten met een open been, maar vooral ook patiënten waarbij wondgenezing aan hun been moeizaam verloopt of zelfs stagneert. Het betreft vaak oudere patiënten met onderliggende aandoeningen. U kunt voor de behandeling van een open been ook in Franciscus Vlietland terecht.

Afdelingen