Eczeem

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. De huid vertoont rode plekken, bultjes, blaasjes of schilfers. Inflammatoire huidziekten zoals eczeem en psoriasis kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven van mensen en daarmee op de kwaliteit van leven. Mensen met eczeem klagen vaak over vrij ernstige jeuk. Astma, hooikoorts en spanning kunnen met eczeem gepaard gaan.

Risicogroepen

Eczeem komt bij ongeveer 15 van de 1000 mensen in alle leeftijdsklassen voor, maar vooral bij jonge kinderen. Het kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan. Eczeem kan erfelijk bepaald zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen.

Middelen tegen de jeuk

Behalve zalf worden er soms ook antihistaminica voorgeschreven. Dit kan helpen de jeuk te verminderen als er ook een allergie aanwezig is. Het is niet bewezen dat antihistaminica helpen bij eczeem, maar toch worden antihistaminica veel voorgeschreven en lijken ze bij sommige patiënten goed te werken, zeker als ze aangetoonde allergieën hebben.

Grofweg kunnen antihistaminica in 2 soorten worden ingedeeld, versuffend en niet versuffend. De versuffende werking hoeft niet altijd nadelig te zijn, want met name bij nachtelijke jeuk en problemen met slapen kunnen ze een uitkomst zijn.

Eczeemspreekuur

Wij hebben voor patiënten met eczeem een eczeemspreekuur. Hier kunnen ook ouders met kinderen die eczeem hebben terecht.

Tijdens dit spreekuur krijgt u uitgebreide uitleg over eczeem, mogelijke oorzaken en de behandeling. U en/of uw kind krijgt begeleiding in het leren omgaan met eczeem en het gebruik van de voorgeschreven zalven.

U kunt hier terecht met een verwijsbrief van de huisarts.

Afdelingen