Balzak, goedaardige zwelling

Een goedaardige zwelling aan uw balzak (scrotum) kan hydrocèle of spermatocèle zijn. Hieronder wordt het verschil uitgelegd. Een hydrocèle of spermatocèle geven vaak geen klachten; ze zijn meestal pijnloos en vaak beperkt van grootte. Daarom hoeven ze niet altijd te worden behandeld. Soms worden ze echter zo groot dat het hinderlijk wordt. Ook kan het voorkomen dat het cosmetisch aspect als storend wordt ervaren. 

Hydrocèle

Een hydrocèle is een met vocht gevulde goedaardige zwelling in de omhullende vliezen van uw zaadbal en zaadstreng. Normaal worden de zaadballen omgeven door een met vocht gevuld vlies waarbinnen de zaadbal kan bewegen. Een hydrocèle ontstaat wanneer onder bepaalde omstandigheden de hoeveelheid vocht rond de bal sterk toeneemt. Dit kan gebeuren na een ongeval of infectie, maar vaak ook zonder aanwijsbare oorzaak. 

Spermatocèle

Een spermatocèle is een holte gevuld met vocht en zaadcellen in de bijbal en is vaak los van de zaadbal te voelen. Spermatocèles ontstaan vanuit de bijbal. Het zaad dat in de zaadbal wordt gevormd, wordt naar de bijbal getransporteerd waar de verdere rijping van de zaadcellen plaatsvindt. Vanuit de bijbal gaat het zaadvocht via de zaadleider richting prostaat. De bijbal bestaat uit talrijke kleine verzamelbuisjes. Soms ontstaat er een verwijding van een buisje omdat het zaadtransport niet goed verloopt (bijvoorbeeld na een ontsteking of ongeval). Vaak blijft deze verwijding klein, maar soms wordt deze groter en dan ontstaat een spermatocèle. Meestal is het ontstaan van een spermatocèle pijnlijk door druk op het vlies. Wanneer de cyste niet meer verder groeit, verdwijnt de pijn. Meestal is dit na 3 maanden.