Anogenitale wratten (condylomata acuminata)

Anogenitale wratten zitten in het gebied rond de geslachtsdelen. Ze kunnen op uw geslachtsorganen zelf zitten, maar ook in uw plasbuis of op uw penis en in of rond uw anus. Anogenitale wratten komen voornamelijk voor bij volwassenen.

De wratten zijn soms nauwelijks zichtbaar, vooral als ze inwendig (in uw plasbuis of anus) aanwezig zijn. Uw arts kan dan de diagnose stellen. Vaak lijken anogenitale wratten op kleine bloemkooltjes, waarbij de randen aan hanenkammen kunnen doen denken. Kort na het ontstaan zijn de wratten meestal wat sponsachtig, maar naarmate u ze langer heeft, verhoornen ze en worden ze harder.

Anogenitale wratten zijn vaak een psychische belasting voor de patiënt. Ze zorgen voor schaamte en herinneren soms aan het hebben van een (andere) seksueel overdraagbare aandoening. Deze gevoelens van schaamte kunnen ook een belemmering zijn voor de seksualiteitsbeleving. Hiernaast kunnen anogenitale wratten ook lichamelijke klachten geven. Deze klachten hangen af van de uitbreiding van de wratten, zowel in aantal als in grootte. De wratten kunnen erg jeuken en ook aanleiding geven tot bloedinkjes. Anogenitale wratten doen meestal geen pijn.