Voorkomen van luchtweginfecties en exacerbaties bij adolescenten en jong-volwassenen met astma

Dit project is een samenwerking tussen de specialismen longziekten en kindergeneeskunde (Dr. Braunstahl en Dr. Tramper)

Astma wordt veroorzaakt door een wisselwerking tussen onze genen en omgeving. Luchtweginfecties met virussen of bacteriën kunnen astma verergeren.
Sinds de jaren ’70 wordt in Midden-Europese landen een therapie voorgeschreven die mogelijk luchtweginfecties voorkomt. Dit betreft een pil met bacteriële eiwitten, de zogenaamde bacteriële lysaten. Deze pil stimuleert het afweersysteem in de darmen, wat waarschijnlijk leidt tot betere uitschakeling van kwalijke bacteriën en virussen, ook in de luchtwegen. Daarnaast lijkt het er op dat zij het afweersysteem zo kunnen ‘opvoeden’ dat een ontstekingsreactie passend bij astma of allergie, gedempt wordt.

Er is weinig kennis over het voorkomen van infecties bij astma. Daarnaast is het effect van het beïnvloeden van het afweersysteem met bacteriële lysaten bij astmapatiënten nog nauwelijks onderzocht. Bij jonge kinderen met astmaklachten lijken deze een gunstige uitkomst te hebben. Daarom willen wij een onderzoek starten naar de effecten van bacteriële lysaten bij jongeren en jong-volwassenen met astma. Bij hen kan een groot gezondheidsvoordeel behaald worden wanneer luchtweginfecties kunnen worden verminderd en de astmatische ontstekingsreactie kan worden gedempt.

Dit onderzoek krijgt twee groepen van tenminste zestig patiënten (tussen de 12 en 50 jaar) die we volgen gedurende twee jaar: de ene groep krijgt tijdens twee winterseizoenen een bacterieel lysaat (Broncho-Vaxom, tien dagen per maand), de andere groep krijgt een placebo. Deelnemers moeten matig-ernstig astma hebben wat onvoldoende onder controle is met huidige therapieën (luchtwegverwijder en ontstekingsremmer).

Om de drie maanden wordt het volgende bestudeerd:

  • aantal en duur astma aanvallen
  • longfunctie
  • medicijngebruik
  • levenskwaliteit
  • virussen en bacteriën in de neus-keelholte
  • ontstekingswaarden in bloed en longslijm
  • kosten

Meer informatie ontvangen?

Stuur een e-mail naar breathestudie@franciscus.nl

Ook kunt u contact opnemen met uw longarts of kinderarts.