Doorgaan naar hoofdinhoud

Lopende promotietrajecten Longgeneeskunde

1. Steroid tapering in T2-low Obese asthma Patients study

Promovenda: dhr. A. Witte, arts-onderzoeker
Franciscus-copromotor: dr. J.H. Kappen, longarts en dr. G.J. Braunstahl, longarts

  • Astmapatiënten met overgewicht hebben vaak een hoge ziektelast en gebruiken veel medicatie waaronder ontstekingsremmers in de vorm van inhalatiecorticosteroïden (pufjes). Deze pufjes lijken echter niet te werken omdat er geen luchtwegontsteking is bij deze patiënten. Wel zijn er veel bijwerkingen: zo kan het gewicht toenemen, is er een risico op suikerziekte of hoge bloeddruk en is het moeilijker om conditie op te bouwen. In de studie worden deze medicijnen gestopt en wordt het effect van het stoppen op astmacontrole onderzocht.
  • Startdatum promotie is 10 februari 2020
  • Beoogde einddatum is 10 februari 2023

2. Doorontwikkelen van ons innovatieve zorgpad COPD waarbij aandacht voor treatable traits, multidisciplinaire benadering en eHealth integratie

Promovenda: mw. C.M. van Zelst, arts-onderzoeker
Franciscus-copromotor: dr. G.J. Braunstahl, longarts en dr. J.C.C.M. in ’t Veen, longarts

  • In dit COPD onderzoek zijn we op zoek naar nieuwe aangrijpingspunten voor de behandeling van COPD. Patiënten vanaf 40 jaar, (ex-)rokende patiënten met en zonder COPD, komen eenmalig langs voor een uitgebreid longonderzoek, uitgebreide vragenlijsten en er wordt bloed afgenomen. Dit bloed wordt naar het Erasmus MC gestuurd en onderzocht op specifieke immunologische cellen. Al deze gegevens gebruiken we om eventuele verschillen tussen mensen zonder COPD, jonge COPD patiënten (jonger dan 60 jaar) en oude COPD patiënten te vinden. Ook tijdens een exacerbatie (longaanval waarbij patiënt meer luchtwegklachten ervaart), nemen we bloed af en vragenlijsten om te zien of er op immunologisch gebied verschillen te vinden zijn.
  • 1 januari 2019.
  • 15 juni 2022.

Bijbehorende lopende onderzoeken

  1. GRANDPA-studie

3. Clinical, immunological and microbiological variability in asthma

Promovendus: mw. G.M. de Boer, arts-onderzoeker
Franciscus-copromotor: dr. G.J. Braunstahl, longarts en mw. dr. G.A. Tramper-Stranders, kinderarts

  • Astma is een steeds vaker voorkomende ziekte. Astma aanvallen hebben een zeer negatieve invloed op het leven van een astma patiënt. Astma aanvallen worden vaak veroorzaakt door een luchtweginfectie. Het voorkomen van luchtweginfecties zou met een bacterieel lysaat mogelijk zijn. Daar kunnen we mogelijk ook exacerbaties mee voorkomen. Het effect van deze lysaten is cruciaal voor de behandeling van astma patiënten die veel longaanvallen ervaren. Daarnaast hebben oudere patiënten met astma vaak meer klachten en een slechter ziektebeloop. Deze willen we ook beter in kaart brengen om eventueel nieuwe aanknopingspunten voor therapie te ontwikkelen.
  • Startdatum promotie is 1 oktober 2016.
  • Beoogde einddatum is 1 juni 2021. 
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid