Doorgaan naar hoofdinhoud

Wetenschappelijk onderzoek Mammachirurgie

1. Promotieonderzoek: Innovatie in de chirurgische en radiotherapeutische behandeling van vroeg-stadium borstkanker

Gerson Struik, arts-onderzoeker Chirurgie
Taco Klem, chirurg, co-promotor
Prof. J.P. Pignol, radiotherapeut Erasmus MC, promotor

1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker. Steeds meer vrouwen waarbij de tumor in een vroeg stadium ontdekt wordt, komen in aanmerking voor een borstsparende behandeling en hebben zeer goede oncologische uitkomsten (98.8% 5-jaarsoverleving). Onderzoek richt zich steeds meer op verbeteren van kwaliteit van leven en reduceren van bijwerkingen.

Onze onderzoekslijn gaat uit van de visie dat innovatie de behandeling van borstkanker patiëntvriendelijker kan maken, met behoud van veiligheid en effectiviteit.

PBSI trial

Na een borstsparende operatie volgt nu vrijwel altijd (uitwendige) bestraling. Voor deze bestraling moeten patiënten een aantal weken elke werkdag heen en weer naar een radiotherapeutisch centrum. Bij Permanent Breast Seed Implant (PBSI), een vorm van brachytherapie, worden radioactieve zaadjes (Palladium-103) percutaan geïmplanteerd in de operatieholte. Deze patiëntvriendelijke vorm van bestraling is even effectief gebleken als reguliere bestraling en reduceert de nabehandeling tot één sessie. De meest voorkomende bijwerkingen van PBSI zijn huid gerelateerd en hebben een negatieve invloed op cosmetiek en kwaliteit van leven. In deze RCT (sponsor Franciscus Gasthuis & Vlietland, uitvoerend centrum Erasmus MC) wordt het effect van een subcutaan geïnjecteerde spacer op huidtoxiciteit na PBSI onderzocht. Onze hypothese is dat een spacer met een dikte van >5mm de huiddosis kan halveren en daarmee huidtoxiciteit drastisch kan verlagen.

Status: inclusie gestart in augustus 2017, verwachte looptijd inclusief 2 jaar follow-up tot september 2021.

Spacer Studie

In samenwerking met de afdeling Radiologie hebben we de toepasbaarheid van de spacer injectie getest op 22 mastectomie preparaten. Deze pilot studie toonde een zeer hoog succespercentage van deze interventie. Een spacer dikte van ≥5mm kan de huiddosis drastisch verlagen tijdens brachytherapie voor borstkanker. Hyaluronzuur bleek het meest geschikt voor deze toepassing.

Status: inclusie voltooid, manuscrip nu uuarinder review, publicatie verwacht jan 2018

Target Studie

De kwaliteit van de targetdefinitie voor radiotherapie na oncoplastische borstkankerchirurgie is onnauwkeurig. Wij onderzoeken de toepasbaarheid van instillatie van een radiopaque hydrogel tijdens oncoplastisch sluiten van de lumpectomie holte. Onze hypothese is dat hierdoor inter-observer variabiliteit en targetvolume gereduceerd wordt tijdens targetdefinitie voor boost of partiële borstbestraling en dat dat patiëntpositionering accurater zal zijn. Hierdoor wordt minder gezond weefsel 'meebestraald'.

Status: inclusie gestart juli 2017, nu n=10. Verwachte voltooiing (n=20) december 2017.

MaMaLoc-2 studie

Alle huidige beschikbare tumorlokalisatie technieken hebben voor- en nadelen. Een nieuw ontwikkelde innovatieve magnetische marker lokalisatietechniek (MaMaLoc) combineert de voordelen van het jodiumzaadje (puntbron) met dat van draadlokalisatie (geen radio-activiteit en alle bijkomende protocollaire en wettelijke vereisten). De haalbaarheid en veiligheid van deze techniek werd in eerder onderzoek aangetoond. Onze hypothese is dat het gebruik van MaMaLoc resulteert, ten opzichte van draadlokalisatie, in hoger gebruiksgemak voor de chirurg en hogere patiënttevredenheid en met equivalente effectiviteit.

Status: inclusie gestart oktober 2017, verwachte looptijd tot juni 2018 (sample size n=70)

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid