Wetenschappelijk onderzoek Longgeneeskunde
1. HFNC_COVID19
Dr. Y. Türk, AIOS
Dhr. T. Janssen, AIOS
Mw. Y. Aga, AIOS
Dhr. W.E.J.J. Hanselaar, longarts
Dr. E.J. Wils, intensivist
-
High-flow nasal canulla (HFNC) of beter bekend als Optiflow® wordt steeds vaker ingezet bij ernstige COVID-19 patiënten als een alternatief om een hoge hoeveelheid zuurstof toe te dienen. Het doel van deze multicenter prospectieve studie is om de uitkomsten van COVID-19 patiënten die HFNC therapie krijgen te vervolgen. Veel patiënten worden alsnog geïntubeerd, maar in een aantal gevallen wordt intubatie voorkomen. Het is nog onbekend welk percentage van COVID-19 patiënten profijt heeft van het gebruik van HFNC. Ook is het niet bekend waarom de ene patiënt wel, en de andere niet geïntubeerd hoeft te worden. Met deze studie hopen we deze vragen te beantwoorden.
Studiepopulatie
COVID-19 patiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis en starten met HFNC therapie.
- Beoogd aantal patiënten: 588
- Tot op heden geïncludeerd: 444
- (Beoogde) einddatum is oktober 2021.
Patiënten kunnen zich niet aanmelden voor deze studie. Contact opnemen kan door te mailen naar hfnc.corona@franciscus.nl, t.janssen@franciscus.nl of y.turk@franciscus.nl.
2. GRANDPA-studie: General Risk factors And iNflammatory Determinants in younger PAtients with COPD
Mw. C.M. van Zelst, arts-onderzoeker
Dr. G.J. Braunstahl, longarts
Dr. J.C.C.M. in ‘t Veen, longarts
- In dit COPD onderzoek zijn we op zoek naar nieuwe aangrijpingspunten voor de behandeling van COPD. Patiënten vanaf 40 jaar, (ex-)rokende patiënten met en zonder COPD, komen eenmalig langs voor een uitgebreid longonderzoek, uitgebreide vragenlijsten en er wordt bloed afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht op specifieke immunologische cellen. Al deze gegevens gebruiken we om eventuele verschillen tussen mensen zonder COPD, jonge COPD patiënten (jonger dan 60 jaar) en oude COPD patiënten te vinden. Ook tijdens een exacerbatie (longaanval waarbij patiënt meer luchtwegklachten ervaart), nemen we bloed af en vragenlijsten om te zien of er op immunologisch gebied verschillen te vinden zijn.
Studiepopulatie
30 patiënten zonder COPD, die wel 10 jaar een pakje sigaretten per dag hebben gerookt, 30 patiënten met COPD jonger dan 60 jaar en 30 patiënten met COPD ouder dan 60 jaar.
- Beoogd aantal patiënten: 90
- Tot op heden geïncludeerd: 14
- (Beoogde) einddatum is december 2020.
Patiënten kunnen zich aanmelden voor deze studie door te mailen naar c.zelst@franciscus.nl of GRANDPA-telefoon: 06-19468420.
3. BALI-studie: Biomarkers in Allergic Diseases and Allergen Immunotherapy
Dr. H. Kuiper, AIOS
Dhr. T. Chin-See-Chong, ANIOS
Onder begeleiding van Dr. ir. J.H. Kappen, longarts
- Het aantal patiënten met allergische neusklachten en allergisch astma neemt sterk toe. Een mogelijke behandeling voor deze patiënten is immunotherapie. Het is gebleken uit eerder onderzoek dat deze behandeling werkt in ongeveer 75-85% van de patiënten. Echter is het niet bekend welke bloedwaarden kunnen voorspellen of deze behandeling wel of niet werkzaam is. Dit voorspellen is belangrijk om onnodige belastende therapie voor de patiënt te voorkomen en bijbehorende kosten te verminderen. De BALI-studie bevat twee delen. Het eerste deel zal bestaan uit het onderzoeken welke bloedwaarden voorspellen of de immunotherapie werkt en welke bloedwaarden laten zien of de patiënt therapietrouw is. Het tweede deel zal een studie zijn om de nieuwe bloedwaarden te onderzoeken om meer inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme van de immunotherapie.
Studiepopulatie
Volwassen patiënten die een indicatie hebben voor immunotherapie boompollen en/of graspollen en/of huisstofmijt.
- Beoogd aantal patiënten: 160
- Tot op heden geïncludeerd: 10
- (Beoogde) einddatum is januari 2023.
Patiënten kunnen zich aanmelden voor deze studie door te mailen naar h.kuiper-vandervalk@franciscus.nl.