Doorgaan naar hoofdinhoud

Wetenschappelijk onderzoek Cardiologie

1. Vroege tekenen van cardiale disfunctie bij obesitas

Dr. B.M. van Dalen, cardioloog
S.M. Snelder (promovendus)

  • Met de nieuwste echocardiografie toepassingen, bloedonderzoek en een holtermonitor (24-uurs hartritmeregistratie) wordt gezocht naar vroege tekenen van cardiale disfunctie bij patiënten met overgewicht zonder bekende hart- of vaatafwijking in de medische voorgeschiedenis.
  • Patiënten met ernstig overgewicht zonder bekende hart- of vaatafwijking in de medische voorgeschiedenis worden voorafgaand aan en een jaar na bariatrische chirurgie onderzocht middels de nieuwste echocardiografie toepassingen, bloedonderzoek en een holtermonitor (24-uurs hartritmeregistratie) om meer inzicht te krijgen in de invloed van obesitas op cardiale disfunctie.
  • Bij patiënten met obesitas en een vastgestelde hartafwijking wordt de invloed van een specifiek op het overgewicht gericht hartrevalidatieprogramma op cardiale disfunctie onderzocht met de nieuwste echocardiografie toepassingen.

2. Opsporing cardiotoxiteit van chemotherapie 

Dr. B.M. van Dalen, cardioloog

  • Met 3D-echocardiografie en speckle tracking echocardiografie wordt gezocht naar de optimale techniek/parameters om in een zo vroeg mogelijk stadium cardiotoxiciteit van chemotherapie vast te kunnen stellen.
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid