Doorgaan naar hoofdinhoud

Wondzorg ulcus cruris venosum

Afbeelding bij Wondzorg ulcus cruris venosum

Bij ons Wondexpertise Centrum (WEC) ulcus cruris venosum kunnen patiënten terecht om een onvoldoende genezend ulcus cruris te laten behandelen. Het WEC ulcus cruris heeft samen met een vertegenwoordiging van huisartsen, Zorgorganisatie Eerste Lijn (ZEL), Excen, thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen in de regio NWN een adviesraad opgericht om de kwaliteit van wondzorg verder te verbeteren. Er is o.a. een wondkaart met materiaaladvies ontwikkeld.

Dit doen de partijen o.a. door kennisdeling, scholing en het maken en evalueren van afspraken m.b.t. regiebehandelaarschap, routing en communicatie in de keten. De landelijke Kwaliteitsstandaard Complexe Wondzorg dient daarbij als uitgangspunt.

De Kwaliteitsstandaard adviseert de patiënt naar de dermatoloog te verwijzen wanneer een wond na drie weken onvoldoende genezingstendens vertoont o.b.v. het vooraf opgestelde behandeldoel. Wanneer wordt verwacht dat de wond onvoldoende gaat genezen binnen drie weken kunt u uw patiënt direct insturen. U kunt hiervoor het ZorgDomein product ‘ulcus cruris’ gebruiken. De patiënt wordt dan op het wondspreekuur van de dermatoloog gezien.

De partijen hebben verder een wondkaart met materiaaladvies bij de behandeling van ulcus cruris ontwikkeld. De adviezen zijn deels evidence based en deels op basis van ervaring. Het wondkaartje is te downloaden via deze link of te bestellen via e-mail s.klein@franciscus.nl (o.v.v. naam, adres en gewenst aantal).

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid