Doorgaan naar hoofdinhoud

Start Eerstelijns oogheelkundig onderzoek regio Rotterdam

Afbeelding bij Start Eerstelijns oogheelkundig onderzoek regio Rotterdam

Dit voorjaar is de samenwerkingsovereenkomst rondom Eerstelijns Oogheelkundige zorg in de regio Rotterdam getekend. Dit initiatief van huisartsen uit de regio voor toegankelijke oogheelkundige zorg in de eerste lijn is door Franciscus Gasthuis & Vlietland direct omarmd. Zilveren Kruis stelde een tarief beschikbaar. Samen met zorggroepen IZER en ZONBOOG, LHV Kring Rotterdam, Gezond op Zuid, Het Oogziekenhuis Rotterdam en star-shl is het product 'Eerstelijns oogonderzoek' ontwikkeld. Op 4 juni vond het eerste volle spreekuur van de optometristen op locatie Blakeburg plaats. Huisartsen kunnen hun patiënten verwijzen naar STAR-SHL via ZorgDomein.

Franciscus Gasthuis & Vlietland is samen met zorggroep IZER, LHV Kring Rotterdam, Het Oogziekenhuis Rotterdam, ZONBOOG, Gezond op Zuid en star-shl initiatiefnemer van het product 'Eerstelijns oogonderzoek'. De directe aanleiding hiervoor is de lange wachttijd voor een bezoek aan de oogarts.

De toename in de vraag naar oogheelkundige zorg wordt veroorzaakt door een aantal factoren:

  • Er zijn steeds meer behandelmogelijkheden om oogziekten te bestrijden.
  • De veroudering van de populatie heeft als gevolg dat er een toename is van de visusproblematiek (staar, mouches, glaucoom, maculadegeneratie).
  • Huisartsen zijn huisartsgeneeskundig goed opgeleid. Zij zijn niet gespecialiseerd en geoutilleerd om diagnostiek af te nemen. Hierdoor verwijzen huisartsen waar nodig door naar tweedelijnszorg.

Eerstelijns partijen in Rotterdam hebben met oogartsen van Franciscus Gasthuis en Het Oogziekenhuis Rotterdam gesproken over een aanbod van oogheelkundig onderzoek door een (tweedelijns geschoolde) optometrist in de eerste lijn.
Een (tweedelijns geschoolde) optometrist voert het onderzoek uit en rapporteert aan de huisarts, die hoofdbehandelaar blijft. Voor het eerstelijns oogonderzoek wordt het eigen risico niet aangesproken.

Oogartsen Ivan Gan (Franciscus Gasthuis) en Caroline Storimans (Het Oogziekenhuis Rotterdam) hebben de kwaliteitsnormen opgesteld en zijn nauw betrokken bij de monitoring hiervan, teneinde de kwaliteit van het onderzoek door de optometrist te waarborgen.

Wij verwachten met het eerstelijns oogonderzoek bij te dragen aan zorg op de juiste plek en te zorgen voor afname van de wachttijden voor een eerste bezoek aan de oogarts.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid