Doorgaan naar hoofdinhoud

Snel diagnostiek mogelijk bij afwijkende X-thorax

Afbeelding bij Snel diagnostiek mogelijk bij afwijkende X-thorax

Per 1 oktober kan ook in Franciscus Vlietland snel diagnostiek bij een afwijkende thoraxfoto worden aangevraagd. U kunt bij de aanvraag X-thorax aangeven of uw patiënt een traject van snel diagnostiek in kan of wil. In het aanvraagformulier in ZorgDomein is hiertoe de vraag opgenomen: Bezwaar snel diagnostiek ja/nee? Op deze manier wordt snel diagnostiek alleen toegepast bij patiënten waarbij dit gewenst is, hetgeen bij de aanvraag door de huisarts, in overleg met de patiënt, wordt bepaald.

Waarom snel diagnostiek?

In de huidige situatie vraagt u een X-thorax aan via de afdeling Radiologie. U wordt, via verslaglegging van de radioloog, op de hoogte gebracht van de bevindingen op de X-thorax. Vervolgens wordt uw patiënt via ZorgDomein verwezen naar de longarts voor verdere analyse. Dit kost tijd en kan zorgen voor onnodige spanning bij de patiënt.

Werkwijze snel diagnostiek

Bij een afwijkende X-thorax wordt de patiënt direct door de radioloog geïnformeerd over de bevindingen op de X-thorax. Vervolgens wordt een CT thorax met bovenbuik gemaakt. Indien er sprake is van een reële afwijking op het CT onderzoek, wordt de patiënt direct verwezen naar de longarts. Diezelfde dag wordt de patiënt beoordeeld door de longarts, die de verdere analyse in gang zet. Vanzelfsprekend wordt u op de hoogte gehouden van de bevindingen.

Zie ook het stroomdiagram “snel diagnostiek n.a.v. een afwijkende X-thorax” .

De werkwijze was al standaard in Franciscus Gasthuis en nu in overleg tussen huisartsen, radiologen en longartsen ook geïntroduceerd in de Vlietlandregio. Wij verwachten hiermee de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Transmurale Samenwerking via transmuraal@franciscus.nl.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid