Doorgaan naar hoofdinhoud

Nieuws en maatregelen coronavirus (COVID-19)

Afbeelding bij Nieuws en maatregelen coronavirus (COVID-19)

Dit bericht en de veelgestelde vragen worden aangevuld zodra er nieuwe informatie beschikbaar is. Heeft u vragen over (het maken van) een afspraak? Raadpleeg de veelgestelde vragen

UPDATE - 30 maart 2020

Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft twee speciaal ingerichte tenten (triagetenten) in gebruik genomen voor de opvang van patiënten met een verdenking op corona. Voor de triagetent staat een balie: de ja/nee keet. Patiënten melden zich daar. Na het beantwoorden van vragen volgens de casusdefinitie worden ze doorverwezen naar de triagetent of direct naar de SEH.

De tent is alleen bedoeld voor patiënten die een verwijzing van de huisarts hebben of die met de ambulance zijn binnengebracht. Door het neerzetten van deze tenten houden we patiënten met een verdenking op corona gescheiden van onze andere patiënten op de Spoedeisende Hulp. In de tent bij Franciscus Gasthuis staat een mobiele CT-scan, waarmee patiënten direct getest kunnen worden op het coronavirus. In Franciscus Vlietland is de route naar de Spoedeisende Hulp aangepast. Dit wordt duidelijk aangegeven met gele borden langs de weg.

triage_cohort_tent_gasthuis_18.jpg

UPDATE - 28 maart 2020

Op 28 maart is in de media een bericht verschenen over dat er honderdduizenden mondmaskers die pas zijn geleverd aan Nederlandse ziekenhuizen, ondeugdelijk zijn en niet gebruikt kunnen worden. Het ministerie van Volksgezondheid is een terugroepactie gestart.

Franciscus Gasthuis & Vlietland bevestigt dat wij deze mondmaskers NIET hebben ingekocht. Wij hebben geen landelijke levering gehad en kunnen hiermee garanderen dat wij deze mondmaskers niet hebben gekregen.


UPDATE - 24 maart 2020: Geen voorlichtingsbijeenkomsten tot 1 juni 2020

De Rijksoverheid heeft op 23 maart 2020 aangekondigd de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen, aan te scherpen. Daarom gaan de voorlichtingsbijeenkomsten die tot en met 1 juni 2020 in onze agenda staan, helaas niet door.


UPDATE - 23 maart 2020: Geen bezoek toegestaan, begeleiding tijdens afspraak of onderzoek niet toegestaan

Om het risico op besmetting te verkleinen is vanaf maandag 23 maart geen bezoek meer toegestaan bij patiënten die in ons ziekenhuis zijn opgenomen. De enige uitzondering geldt voor een bezoek aan uw eigen kind op de Kinderafdeling of de afdeling Neonatologie en bij terminale patiënten. Bij een bevalling mag de partner aanwezig zijn.

Ook is het vanaf maandag 23 maart niet meer toegestaan om begeleiding mee te nemen tijdens een afspraak of onderzoek tenzij dit medisch noodzakelijk is bij kinderen, kwetsbare ouderen of ernstig zieke patiënten. Het is wel toegestaan om een patiënt bij de hoofdingang van het ziekenhuis af te zetten; u mag niet mee naar binnen.

Wij begrijpen dat de impact van deze aangepaste maatregelen groot is. Deze maatregelen treffen wij om de kans op een mogelijke besmetting te beperken.

Wasgoed opgenomen patiënten

Schoon en/of vuil wasgoed van patiënten mag op de tijden die gelden voor bezoekuur worden gewisseld door 1 familielid/bezoeker. Bij schoon wasgoed graag een label aan de tas hangen met de naam van de patiënt. Het wisselen van het wasgoed kan bij de ingang van de afdeling. U mag dus niet zelf de afdeling op en de patiënt mag niet de afdeling af.

Als u luchtwegklachten heeft: hoesten, benauwdheid/kortademigheid, ook zonder koorts, dan vragen wij u om het ziekenhuis niet te betreden.


UPDATE - 20 maart 2020: Aanpassing bezoekbeleid, sluiting poliklinieklocaties, tijdelijk geen spermaonderzoek mogelijk

Wanneer een patiënt is opgenomen met de diagnose corona of een verdenking daarop, mag er geen bezoek langskomen. Natuurlijk denken we bij bijzondere omstandigheden met u mee om samen een oplossing te vinden. Op deze manier lopen u en onze zorgverleners het minste risico op besmetting zodat wij zo goed mogelijk voor uw naasten kunnen blijven zorgen.

Om mensen en materialen zoveel mogelijk te concentreren op de ziekenhuislocaties is besloten om de poliklinieklocaties Franciscus Berkel, Franciscus Haven en Franciscus Maassluis per 23 maart te sluiten. Tot 10 april vinden er geen spreekuren plaats. De bloedprikpunten van Franciscus Berkel en Franciscus Maassluis blijven open voor spoedaanvragen.
Wanneer uw behandelend arts beslist dat de afspraak door moet gaan, wordt deze afspraak omgezet naar een van onze ziekenhuislocaties. Wanneer uw afspraak wijzigt, geen doorgang kan vinden of wordt omgezet naar een bel- of videoconsult wordt zo snel mogelijk persoonlijk contact met u opgenomen.

Vanaf maandag 23 maart is het op al onze locaties tijdelijk niet mogelijk om sperma in te leveren voor spermaonderzoek (zaadonderzoek). 


UPDATE - 17 maart 2020: Afzeggen niet-spoedzorg Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, restaurants beperkt open

Vanaf woensdag 18 maart wordt alle niet-spoedzorg voor Radiologie en Nucleaire Geneeskunde afgezegd. Wanneer uw afspraak geen doorgang kan vinden, informeren wij u tijdig. Alle medisch urgente zorg waaronder oncologische zorg / diagnostiek gaat gewoon door. 

Omdat de maatregelen voor catering zijn bijgesteld, gaan onze restaurants weer beperkt open voor bezoekers. Vanaf woensdag 17 maart is daarom de koffiebar en het restaurant van de Albron in Franciscus Gasthuis weer open. Vanaf donderdag 18 maart gaat ook het restaurant Mulder in Franciscus Vlietland weer open. In beide restaurants kunnen bezoekers alleen drinken en maaltijden afhalen.


UPDATE - 16 maart 2020: Sluiting winkels & patiëntenservicebureau, geen pendelbus

In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn de winkels Albron en Maissan Flower in Franciscus Gasthuis en Mulder in Franciscus Vlietland de komende periode gesloten voor patiënten en bezoekers.

De pendelbus tussen beide ziekenhuislocaties rijdt tot nader order helaas niet.

Het patiëntenservicebureau is vanaf woensdag 18 maart geopend in de ochtend van 09.00 tot 12.30 uur.


UPDATE - 13 maart 2020: Omzetten polikliniekafspraak naar bel- of videoconsult

Het is mogelijk dat uw afspraak op de polikliniek wordt uitgesteld of dat de afspraak wordt omgezet naar een bel- of videoconsult. Deze maatregelen treffen wij om de kans op mogelijke besmetting te beperken voor patiënten, bezoekers en onze collega’s. En om de continuïteit van zorg en beschikbaarheid van personeel tijdens een verdere uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk te waarborgen.

Wanneer uw afspraak geen doorgang kan vinden of wordt omgezet naar een bel- of videoconsult wordt zo snel mogelijk persoonlijk contact met u opgenomen.


UPDATE - 11 maart 2020: Maatregelen voor bezoek, afzeggen planbare operaties & eerste coronapatiënt

Om het risico op besmetting te verkleinen, is het vanaf vrijdag 13 maart alleen nog maar toegestaan om met 1 bezoeker per patiënt per bezoekperiode langs te komen. Daarnaast is het vanaf vrijdag 13 maart alleen nog maar toegestaan om met 1 begeleider naar de afspraak op de polikliniek te komen. Deze maatregelen treffen wij om de kans op een mogelijke besmetting te beperken voor de patiënten, bezoekers en onze collega’s.

Daarnaast is besloten om vanaf maandag 16 maart voorlopig de planbare operaties af te zeggen. Dit besluit is noodzakelijk, omdat er weinig voorraad is van een aantal medische materialen zoals maskers en gazen, die nodig zijn voor de continuïteit van de acute zorg. Patiënten waarvan de operatie niet door kan gaan, worden zo spoedig mogelijk persoonlijk geïnformeerd. Wanneer de operatie weer mogelijk is, wordt een nieuwe afspraak gepland.

Helaas hebben wij vandaag de eerste coronapatiënt in Franciscus. De patiënt is opgenomen in isolatie en we volgen de protocollen zoals afgesproken. De betrokken afdeling en medewerkers zijn vanzelfsprekend op de hoogte. Er wordt geen verdere informatie verstrekt over de betrokken patiënt in verband met privacy.


UPDATE - 10 maart 2020: Annuleren voorlichtingsbijeenkomsten

Vanwege de uitbraak van het coronavirus gaan de voorlichtingsbijeenkomsten die tot en met eind april in onze agenda staan, helaas niet door.

Ook binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland zetten wij ons in om de continuïteit van zorg en de beschikbaarheid van personeel tijdens een verdere uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk te waarborgen. Het Corona Beleidsteam van Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft daarom geadviseerd om alle patiëntbijeenkomsten (voorlichtingsbijeenkomsten) tot eind april 2020 af te zeggen.


UPDATE - 4 maart 2020: Veelgestelde vragen

Omdat wij begrijpen dat u vragen heeft, hebben wij een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Wanneer er nieuwe informatie bekend is, worden deze vragen aangevuld.


UPDATE - 3 maart 2020: Maatregelen voor patiënten die in risicogebieden zijn geweest EN last hebben van klachten

Er is uit voorzorg besloten om patiënten en bezoekers die in Franciscus Gasthuis & Vlietland komen of een afspraak willen maken te vragen of zij:

  • in één van de risicogebieden zijn geweest in de afgelopen 14 dagen EN
  • of zij nu last hebben van luchtwegklachten: hoesten en/of verkoudheid en/of kortademigheid, ook zonder koorts.

Als dit het geval is adviseren wij patiënten om dit direct te melden bij hun afspraak. Bezoekers worden verzocht om de locatie te verlaten.

Patiënten die voor een geplande opname bij ons komen, bellen wij voorafgaand aan hun bezoek om te vragen of zij recent in een risicogebied zijn geweest en nu last hebben van luchtwegklachten.

Deze maatregel is genomen om mogelijke besmetting en verspreiding van het coronavirus bij onze patiënten, bezoekers en collega's te voorkomen.


2 maart 2020: Maatregelen coronavirus

Franciscus Gasthuis & Vlietland is optimaal voorbereid op een mogelijke coronavirus (COVID-19) besmetting. Er liggen protocollen klaar die worden nageleefd als een patiënt met ziekteverschijnselen zich bij ons ziekenhuis meldt. Door deze goede voorbereiding kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers ons ziekenhuis veilig bezoeken.

Er is uit voorzorg besloten om alle medewerkers van Franciscus Gasthuis & Vlietland die:

  •  in één van de risicogebieden zijn geweest in de afgelopen 14 dagen EN
  • die nú last hebben van luchtwegklachten: hoesten en/of verkoudheid en/of kortademigheid, ook zonder koorts

    NIET het ziekenhuis binnen te laten komen.

Deze maatregel is genomen om mogelijk besmetting van onze patiënten, bezoekers en collega's te voorkomen.

Er is een Beleidsteam Coronavirus opgericht die op basis van de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus beslissingen neemt en lijnen uitzet als het gaat om de te nemen (voorzorgs)maatregelen. Alle zaken die het zorgproces raken, zowel de personele als de materiële, komen hier aan de orde. Hierbij wordt nadrukkelijk gekeken naar hoe we de zorg zo goed en zo veilig mogelijk kunnen bieden.

Mocht u vragen hebben over het coronavirus (COVID-19), dan kunt u op de website van het RIVM alle actuele informatie vinden. Ook vindt u daar adviezen over in welke situaties u contact moet opnemen met de huisarts en/of GGD.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid