Doorgaan naar hoofdinhoud

Griep: de stand van zaken

Afbeelding bij Griep: de stand van zaken

Update 15-1:

In week 2 van 2020 zijn 79 op de 100.000 inwoners naar de huisarts gegaan met griepachtige klachten. Er wordt van een epidemie gesproken wanneer 2 achtereenvolgende weken het aantal boven de 60 (op de 100.000) ligt. Dit is de eerste week.

-----------

In Nederland zijn in week 52 van 2019 24 patiënten op de 100.000 inwoners naar de huisarts gegaan met griepachtige klachten. Dat is nog onder de epidemische drempel. In Franciscus Gasthuis & Vlietland is echter een sterke toename in het aantal aanvragen voor influenzadiagnostiek. Het aantal positieve testen is hoger dan in de dezelfde periode vorig jaar, evenals het aantal opgenomen patiënten met influenza. Door een toename in het aantal griepopnames is de druk op onze klinische capaciteit momenteel hoog.

De afdeling Medische Microbiologie kan door middel van een PCR-sneltest binnen een uur de aanwezigheid van Influenza A en/of B aantonen. Er zijn tot heden (week 2) in totaal 932 patiëntenmonsters getest op het Influenzavirus, waarvan 245 (=26,29%) positief getest zijn op influenza A. Het Influenza B virus is slechts in enkele gevallen aangetoond.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid