Doorgaan naar hoofdinhoud

Eerstelijns oogonderzoek regio Rotterdam vanaf 9 juni hervat

Afbeelding bij Eerstelijns oogonderzoek regio Rotterdam vanaf 9 juni hervat

Met een groot aantal partners, waaronder Franciscus Gasthuis & Vlietland, is in 2019 de pilot eerstelijns oogonderzoek gestart in de regio Rotterdam. De eerstelijns oogonderzoeken worden uitgevoerd door Star-shl, conform het overeengekomen kwaliteitskader. De onderzoeken zijn in maart 2020 gestopt i.v.m. corona. We zijn blij te kunnen melden dat de eerstelijns oogonderzoeken op de locatie Blaak vanaf di 9 juni worden hervat.

Huisartsen kunnen vanaf dan weer verwijzen, volgens de volgende inclusiecriteria:

Volwassenen en kinderen > 10 jaar met:

  • Geleidelijke visusdaling
  • Screening glaucoom/verhoogde oogdruk
  • Complexe refractiestoornis of complexe meting
  • Therapieresistente rode, geïrriteerde of droge ogen
  • Flitsen en/of rode vlekken > 4 weken bestaand

Het gaat om patiënten uit de regio Rotterdam. Wij verkennen de mogelijkheden om deze zorg ook aan te bieden in de regio NWN.

Patiënten van wie de afspraak niet door is gegaan als gevolg van de coronamaatregelen worden door Star-shl gebeld voor een nieuwe afspraak.

Veiligheid

De optometristen werken met beschermende middelen, zoals een plexiglasscherm voor de spleetlamp en mondkapjes en passen handhygiëne toe. Er is voldoende wachtruimte om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

Bij het maken van een afspraak én bij het aanmelden bij de balie wordt gevraagd of patiënten luchtwegklachten en/of koorts hebben.

Het eerstelijns oogonderzoek

Zeker in een tijd waarin de oogartsen achterstanden inhalen, is een verwijzing naar het eerstelijns oogonderzoek een goed en snel alternatief. Gestreefd wordt naar een wachttijd van maximaal 2 weken. Voor een verwijzing naar het eerstelijns oogonderzoek wordt het eigen risico van de patiënt niet aangesproken.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het eerstelijns oogonderzoek? Neemt u dan contact op met Star-shl via 010 289 02 50. De speciale aanvraagformulieren kunt u telefonisch bestellen of via de webshop. Vanuit Franciscus Gasthuis zijn de afdeling transmurale samenwerking (transmuraal@franciscus.nl / 010 - 893 4730) en oogarts Ivan Gan (zie gegevens in de Franciscus Artsenwijzer) nauw betrokken. Ook hier kunt u terecht voor nadere toelichting.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid