Doorgaan naar hoofdinhoud

Diagnostisch Toetsingsoverleg

Afbeelding bij Diagnostisch Toetsingsoverleg

Diagnostisch Toetsingsoverleg (DTO) is een instrument om het rationeel en doelmatig aanvragen van eerstelijns diagnostiek te bevorderen (zinnige en zuinige zorg). Aanbieders van diagnostiek verzorgen hierbij zowel nascholing als feedback voor huisartsen in de regio, zo ook Franciscus Gasthuis & Vlietland. De afdeling Transmurale samenwerking ondersteunt de organisatie van een DTO. Huisartsenpraktijken kunnen via transmuraal@franciscus.nl interesse hiervoor en gewenste thema’s kenbaar maken.

Op maandag 22 februari jl. verzorgden een medisch microbioloog, een klinisch chemicus en een longarts een DTO voor de huisartsengroep Kethel in Schiedam. Er werd gesproken over de zin en onzin van het aanvragen van diagnostiek bij patiënten met een luchtweginfectie en het aanvraaggedrag van de individuele huisarts werd belicht.

Bij patiënten met een ongecompliceerde luchtweginfectie is het zinvol een CRP te bepalen. Indien de CRP < 20 mg/L dan is een antibioticum niet zinvol. Indien de CRP > 100 mg/L dan kan gestart worden met een antibioticum. Indien CRP tussen de 20 en 100 mg/L dan moet gevaren worden op het klinische beeld. Bij kinderen is het onderscheidend vermogen van CRP niet bewezen.

Aanvraag van microbiologische diagnostiek is alleen nodig wanneer herstel na één antibioticakuur uitblijft. Maar ook wanneer er verdenking is op meldingsplichtige ziekten zoals kinkhoest, tbc, legionella, Q koorts en aviaire influenza.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid