Doorgaan naar hoofdinhoud

Bepaling Helicobacter serologie wordt gestopt

Afbeelding bij Bepaling Helicobacter serologie wordt gestopt

Met ingang van 1 oktober 2018 stopt de uitvoering van de Helicobacter serologie bepaling. De reden hiervoor is dat de Helicobacter serologie ongeschikt is voor zowel het aantonen van een infectie met Helicobacter pylori als voor controle van de eradicatietherapie. Ons Laboratorium Medische Microbiologie adviseert om bij patiënten met een blijvende verdenking op een Helicobacter infectie, waarbij eerder gebruik is gemaakt van de Helicobacter serologie, alsnog feces in te sturen voor de feces antigeentest.

Reden stopzetten Helicobacter serologie

Bij de Helicobacter diagnostiek heeft de serologie een lage sensitiviteit en specificiteit ten opzichte van andere diagnostische methoden (feces antigeentest en ureumademtest). Hierdoor kan de Helicobacter serologie fout negatief zijn. Daarnaast is de Helicobacter serologie als controle op de effectiviteit van de eradicatietherapie onbetrouwbaar. Dit komt omdat er een grote individuele variatie is in de Helicobacter antistofrespons en de daling ervan na verdwijnen van de infectie.

Gebruik feces antigeentest

Voor de Helicobacter pylori diagnostiek is de feces antigeentest de meest betrouwbare laboratoriumtest om een Helicobacter pylori infectie te diagnosticeren. Belangrijk hierbij is dat de test wordt aangevraagd zonder voorafgaand gebruik van protonpompremmers in de 2 voorafgaande weken (H2-antagonisten zoals ranitidine of cimetidine verstoren de test niet). De feces antigeentest kan ook worden gebruikt om 4 weken na de therapie te controleren of de eradicatie gelukt is.


Heeft u vragen over bovenstaande of wilt u over een specifieke patiënt overleggen, neemt u dan contact op met de dienstdoende medisch microbioloog, via 010 – 461 6076/6077.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid