Doorgaan naar hoofdinhoud

Anser Prostaatoperatiekliniek start per 1 september

Afbeelding bij Anser Prostaatoperatiekliniek start per 1 september

Zeven ziekenhuizen, waaronder Franciscus Gasthuis & Vlietland, hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op een concentratie van prostaatzorg in Zuid- en West-Nederland om de kwaliteit van zorg voor patiënten met prostaatkanker verder te bevorderen. Per 1 september van dit jaar opent de Anser prostaatoperatiekliniek haar deuren in Rotterdam.

De deelnemende ziekenhuizen binnen het Anser prostaatnetwerk zijn Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum, Leids Universitair Medisch Centrum, Maasstad Ziekenhuis en OLVG.

Multidisciplinaire aanpak dichtbij huis

Voor prostaatkanker bestaan veel uiteenlopende behandelingen. De diagnostiek, overige behandelingen en nazorg worden binnen een Anser prostaatcentrum (gevestigd in alle deelnemende ziekenhuizen) door gespecialiseerde multidisciplinaire teams uitgevoerd. Patiënten kunnen voor een groot deel van de diagnostiek en de behandeling dus dichtbij huis terecht, zo ook in Franciscus Gasthuis & Vlietland. U gebruikt hiervoor de ZorgDomeinverwijzing ‘prostaatcentrum Zuidwest Nederland’ locatie Gasthuis.

Anser prostaatoperatiekliniek

Wanneer de patiënt een operatie moet ondergaan, vindt deze plaats in de Anser prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis. Naar verwachting worden aldaar circa 1.000 operaties op jaarbasis uitgevoerd. Daarmee is Anser het grootste prostaatoperatiecentrum van Nederland. De meest ervaren specialisten verrichten de operaties volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en met innovatieve technologieën (NeuroSafe) die leiden tot minder kans op erectieverlies en incontinentie bij patiënten.

Onderzoek en innovatie

Binnen het Anser prostaatnetwerk wordt kennis gedeeld en gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek verricht om nieuwe merkstoffen naast het PSA te testen, overbodige diagnosen en behandelingen te voorkomen en nieuwe medicijnen te introduceren.

Voor nadere informatie: John Rietbergen, uroloog, j.rietbergen@franciscus.nl

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid