Doorgaan naar hoofdinhoud

Op pad met: SEH-verpleegkundige Karlijn

Als kersverse recruiter bij Franciscus Gasthuis vind ik het belangrijk om mee te lopen op diverse afdelingen. Ik moet immers goed weten waar ik voor werf!

Onlangs was het dus zover en liep ik mee met Karlijn. Zij is Spoedeisende Hulp verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH) van onze Rotterdamse locatie, Franciscus Gasthuis. Karlijn is een spontane verpleegkundige met jarenlange ervaring op deze SEH. Om 09.50 uur stond ik popelend bij de balie van de Spoedeisende Hulp. Natuurlijk ook met de nodige zenuwen, want ik zag stiekem wel een beetje op tegen ‘bloederige situaties’. Nadat we een blauw SEH-uniform hadden aangetrokken, begaven we ons naar de personeelskamer. Even snel een lekkere bak koffie. Dankzij een oud-collega van Karlijn beschikt de personeelskamer van de SEH nu over een melkopschuimer, waar menig SEH collega enorm blij mee is. Karlijn merkt op dat het relatief rustig is deze ochtend, maar drukt mij op het hart dat dit ook zomaar weer kan veranderen.

'Het is hollen of stilstaan en je weet nooit wat je kunt verwachten.'

We hebben even de tijd voor een rondje op de afdeling en ondertussen vraag ik Karlijn het hemd van het lijf. 'Waarom heb je voor dit beroep gekozen? Wat maakt het zo mooi? Wat voor situaties kom je tegen?' Karlijn vertelt mij dat de functie van SEH-verpleegkundige heel afwisselend is: 'De variatie aan patiënten (jong tot oud), de verhalen van patiënten en diversiteit aan klachten. Het is hollen of stilstaan en je weet nooit wat je kunt verwachten. De adrenaline giert soms door je lijf. Samenwerking en open communicatie is van essentieel belang en gelukkig is het team daar goed in. De teamspirit is hoog en de samenwerking met artsen is erg goed.'

sehKarlijn woont in Breda, maar heeft er nooit over getwijfeld om in een ander ziekenhuis te gaan werken. Het jonge, enthousiaste en creatieve team waar zij deel van uitmaakt, is één van de redenen dat zij hier haar plek heeft gevonden en behouden. Ook worden de korte lijnen met artsen als positief ervaren. En tot slot: erg fijn dat ze hier wat mannen hebben werken, dat zorgt voor een ontspannen dynamiek!

Ondertussen piepen de monitoren om ons heen en wordt er een nieuwe patiënt door de ambulance aangemeld. De aanrijtijd krijgen we later nog door, maar het is al duidelijk dat het gaat om een patiënt met een CVA (een beroerte). Ondertussen wordt de neuroloog opgeroepen en wanneer de patiënt binnengebracht wordt, staat het team van arts(en) en de SEH-verpleegkundige (Karlijn) klaar. We gaan de behandelkamer in en de arts doet onderzoek. Ondertussen meet Karlijn de bloeddruk, glucose en INR. Vervolgens rijden we naar de Radiologie om een scan te maken. Hierop is te zien dat de patiënt een herseninfarct heeft gehad. Karlijn bereidt de medicatie (bloedverdunners) voor en dient deze toe. Daarna gaan we weer terug naar de SEH-post. Onderweg komen we de partner van de patiënt tegen en Karlijn begeleidt hem naar zijn vrouw.

Eenmaal aankomen op de SEH-post, wordt er weer een nieuwe patiënt aangemeld. Een baby van 4 maanden oud met benauwdheidsklachten. We begeven ons weer naar een behandelkamer en Karlijn bevraagt de moeder over de klachten en tijdslijn. Ondertussen meet zij het zuurstof in het bloed en weegt ze de baby. Karlijn observeert de ademhaling en constateert dat de ademhaling rustig is, maar dat er een vernauwing in de keel zit. De arts wordt erbij geroepen en Karlijn heeft even tijd om te rapporteren. Er komt wederom een patiënt binnen: een oudere man met zijn vrouw die afgelopen nacht erg last heeft gehad van koude rillingen na een ERCP, een kijkonderzoek. Karlijn vraagt goed door en we horen van zijn partner dat hij voor diverse klachten onder behandeling is, waardoor ze veel tijd doorbrengen in het ziekenhuis en er eigenlijk weinig tijd is voor wat leuks. Karlijn neemt wat bloed af. Ondanks de trieste situatie, wordt er ook gelachen en ik zie dat de aanpak van Karlijn weer een glimlach op het gezicht van deze patiënt en zijn partner brengt. Mooi om te zien hoe zij dit doet.

'In deze functie kun je écht het verschil maken voor mensen, op een kwetsbaar moment.'

Inmiddels is het 12.00 uur en tijd voor mij om te vertrekken. Terwijl ik mijn blauwe pak uittrek bedenk ik mij wat een supergave, afwisselende, maar ook verantwoordelijke baan dit is. In deze functie kun je écht het verschil maken voor mensen op een kwetsbaar moment. Soms is dit door goed te luisteren, een klein gebaar of door een beetje humor. Een fijn team dat goed op elkaar is ingespeeld, is cruciaal en gelukkig zit dat hier wel goed. Ik begeef mij weer naar mijn afdeling, in een ander deel van het ziekenhuis. Gedurende de dag, wanneer ik de ambulances hoor, draait mijn gedachte weer naar deze ochtend: hoe zou het afgelopen zijn met de laatste patiënt? Zou er iets bijzonders uit de bloeduitslagen gekomen zijn? En wat voor patiënten heeft Karlijn in de loop van de dag opgevangen? Ik zal het waarschijnlijk niet meer horen, maar een ding is zeker: deze ochtend heeft indruk op mij gemaakt!

Ook een mooie baan als SEH Verpleegkundige? Karlijn zoekt collega’s!
Bekijk de vacature

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid