Doorgaan naar hoofdinhoud

Op pad met Recoveryverpleegkundige Marieke

dsc_0185_1.jpg

Werken op de Recovery… ik kon mij daar eigenlijk geen voorstelling van maken, tot ik in gesprek was met leerling recoveryverpleegkundige Sheila en recoveryverpleegkundige Marieke met wie ik vandaag ook op pad ging. Dat het zo een spannende ochtend werd, had ik mij vooraf niet kunnen indenken…

Marieke en Sheila vertelde mij eerder al over de diverse diensten, die je als recoveryverpleegkundige binnen Franciscus Vlietland draait: de Holding waar de patiënten gescreend en voorbereid worden op de operatie, de Verkoeverkamer waar patiënten bijkomen, de Sluderverkoever (KNO), maar ook voor de Acute Pijn Service (APS) waarbij pijnpompjes door het hele ziekenhuis worden gecontroleerd. Vandaag liep ik mee op de Verkoeverkamer. Marieke was haar dienst al eerder gestart en nadat ik een OK-pak aangetrokken had, voegde ik mij bij haar. Vanwege de vakantieperiode was het rustig, ook chirurgen en verpleegkundigen mogen immers van een welverdiende vakantie genieten!

Wij begeven ons naar de eerste patiënt, een oudere dame die een heupprothese heeft gehad. Zij is goed wakker en Marieke krijgt van de collega anesthesiemedewerker een overdracht. Daarna scant Marieke het polsbandje en voert alle controles uit. Ze vraagt naar pijn. De patiënt geeft aan dat het goed te doen is. Ze is ook niet licht in het hoofd en heeft het niet koud. Marieke controleert de hartslag, saturatie, bloeddruk en hartfrequentie. Dit ziet er allemaal goed uit. Vervolgens onderzoekt Marieke de blokhoogte met een koude waterfles. Deze patiënt heeft een ruggenprik gehad en middels het onderzoek kan Marieke achterhalen vanaf waar de verdoving werkt. Dit is belangrijk om te weten, want een hoge blokkade kan ervoor zorgen dat iemand moeite krijgt met ademen. Marieke opent vervolgens de drain en registreert alle controles. Omdat de patiënt stabiel is, de waardes goed zijn en de patiënt geen erge pijn meer heeft, mag zij worden opgehaald om naar de afdeling Orthopedie te worden gebracht.

In de tussentijd is een nieuwe patiënt binnengekomen. Een collega heeft deze patiënt onder haar ‘hoede’, maar gaat even met pauze, dus Marieke neemt haar even over na een overdracht. Het betreft een jonge dame die haar galblaas heeft moeten verwijderen. Het wordt al snel duidelijk dat zij pijn heeft na de operatie, want de patiënt beweegt zich continue in bed. Marieke speelt hier snel op in door, na controle van de voorschriften van de anesthesist, extra pijnstilling intraveneus toe te dienen. We zien dat door de pijn de hartslag ook wat hoger is, maar even later ligt zij weer rustig en is de pijn gezakt en ondertussen is de collega ook weer terug.

‘Wij werken hier met een topteam. Iedereen staat voor elkaar klaar en we weten wat we aan elkaar hebben.'

Ik spreek Marieke over haar werk. Marieke: ‘Wij werken hier met een topteam. Iedereen staat voor elkaar klaar en we weten wat we aan elkaar hebben. Ook de samenwerking met bijvoorbeeld de anesthesiemedewerkers is erg goed en contact met de anesthesisten is heel laagdrempelig. Daarnaast werken wij met nieuwe apparatuur en een nieuw patiëntendossier HIX. Het is een verantwoordelijke job, je moet overal op voorbereid zijn, maar wij zijn goed opgeleid dus dat geeft vertrouwen. Daarnaast zijn er altijd anesthesisten aanwezig. Als recoveryverpleegkundige is het dus enorm belangrijk om altijd alert te zijn op situaties die opeens acuut worden. Het komt regelmatig voor dat patiënten ogenschijnlijk goed uit een operatie komen maar even later instabiel/ acuut worden.’ Dat dit even later precies gebeurde, was toeval.

Tijdens ons gesprek hoorden wij een collega om hulp roepen. Haar patiënt, een oudere heer die een orthopedische ingreep had gehad, zakte weg. Zijn hartfrequentie daalde onder de 30 slagen per minuut. Ik zag dat collega’s direct overgingen tot een korte hartmassage. Marieke snelde zich naar de noodkar, waarna een collega noodmedicatie toediende. Ook de anesthesist was direct toegesneld. De patiënt bleef nog even schommelen maar kwam gelukkig weer goed bij. Marieke vertelt dat alle recoveryverpleegkundige geschoold zijn voor ALS (Advanced Life Support), waarbij specialistische reanimatie in teamverband wordt geleerd. Hier ligt de nadruk ook op het gebruik van acute medicaties die in zulke situaties van levensbelang zijn. Als recoveryverpleegkundige ben je bevoegd om deze medicatie, indien nodig, te gebruiken. Ik denk weer terug aan de woorden van Marieke waarin zij zojuist vertelde dat een ogenschijnlijk stabiele situatie opeens acuut kan worden. Zo zie je maar weer… recoveryverpleegkundigen zijn helden!

foto_2.jpg

Collega's van Marieke op de Holding

Ook zo’n baan als recoveryverpleegkundige? Bekijk dan de vacature!

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid