Doorgaan naar hoofdinhoud

Op pad met: Oncologieverpleegkundige Linda (dagbehandeling)

oncologieverpleegkundige_linda.jpg

Na een aantal uur te hebben meegelopen met oncologieverpleegkundige Edwin in de kliniek, mag ik nu nog een paar uur meelopen op de dagbehandeling. Ik loop mee met Linda, die als oncologieverpleegkundige op de dagbehandeling én de poli Oncologie werkt. Linda is druk bezig wanneer ik binnen loop. Een collega vertelt daarom iets meer over de afdeling.

Op de dagbehandeling komen gemiddeld 20 patiënten per dag voor een chemokuur. Op 10 patiënten zijn 2 oncologieverpleegkundigen werkzaam. Zij houden zich onder andere bezig met het aansluiten van de chemokuur, de monitoring, de afkoppeling en het bieden van begeleiding. Ook zijn er regelmatig vrijwilligers aanwezig die koffie en thee schenken.

'Mensen denken vaak dat het op een afdeling Oncologie alleen maar verdriet is, maar dit is niet het geval.'

Afhankelijk van het type kuur varieert de duur van een kwartier tot enkele dagen. De ruimte doet mij een beetje denken aan de Dialyseafdeling waar iedere patiënt een eigen tv heeft. Veel patiënten hebben iemand meegenomen die tijdens de kuur voor steun en gezelligheid zorgt. Op de afdeling is ook een coldcap aanwezig, deze wordt gebruikt bij solide tumoren zoals borstkanker. De coldcap zorgt er in 57% van de gevallen voor dat het haar van de patiënt minder uitvalt door de chemokuur. Het team maakt hier al jaren gebruik van en daardoor is er veel expertise opgebouwd. Ook organiseert het team 5 keer per jaar een zogenaamde ‘verwenochtend’ aan patiënten. Tijdens deze verwenochtend krijgen patiënten bijvoorbeeld uitleg over persoonlijke verzorging tijdens de chemokuur.

dagbehandeling_oncologie.jpg


Inmiddels is er tijd om Linda een aantal vragen te stellen over haar werk. Linda heeft zich in Franciscus Vlietland gespecialiseerd als oncologieverpleegkundige en werkt hier inmiddels bijna 13 jaar. Ik vraag Linda wat haar zo aanspreekt in het specialisme en zij vertelt mij dat het een ‘gevoel’ is: ‘mensen denken vaak dat het op een afdeling Oncologie alleen maar verdriet is, maar dit is niet het geval. Een behandeling is vaak curatief en mensen werken toe naar herstel. Daarnaast vind ik het mooi dat we een patiënt op alle fronten kunnen begeleiden. De dagbehandeling in Franciscus Vlietland is daarnaast kleinschalig, er heerst een ons-kent-ons-cultuur. Een goede band met een patiënt is snel gelegd en juist dit is voor deze doelgroep vaak erg belangrijk’.

Wil jij ook zo’n mooie baan als oncologieverpleegkundige? Bekijk de vacatures op de afdeling Oncologie!

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid