Doorgaan naar hoofdinhoud

Blog op pad met: Oncologieverpleegkundige Edwin

edwin.jpg

‘Meelopen op de afdeling Oncologie? Dat lijkt mij heel heftig!’, zegt mijn man wanneer ik hem vertel dat ik een ochtend mee ga lopen in Franciscus Vlietland. Het lijkt mij zeker heftig, maar tegelijkertijd besef ik mij dat het op elke afdeling in het ziekenhuis heftig kan zijn. Of het nu gaat om de afdeling Dialyse, CCU of IC… niemand ligt hier voor zijn of haar lol. Oncologie is alleen een afdeling waar iedereen beeld bij heeft. Soms vanuit eigen ervaring, soms door ervaring van anderen. Vrijwel iedereen kent helaas wel iemand met deze rotziekte (ik zeg het maar gewoon…).

’s Ochtends loop ik naar de afdeling Oncologie, gevestigd op de tweede etage. Ik trek snel een pak aan en ontmoet Edwin, de oncologieverpleegkundige waarmee ik op pad ga. Ik start samen met Edwin in de kliniek, waar oncologische patiënten liggen die opgenomen zijn bijvoorbeeld vanwege een complicatie of een palliatief traject. Het is druk op de afdeling, alle bedden zijn bezet. Er zijn 15 bedden op de afdeling en er werken 3 oncologieverpleegkundigen. Elke oncologieverpleegkundige heeft 7 á 8 patiënten onder zijn hoede en één collega doet de ‘omloop’. Edwin vertelt mij dat een oncologieverpleegkundige zowel in de kliniek werkt als op de dagbehandeling wat zorgt voor een leuke afwisseling. Vandaag dus in de kliniek.

'Maandag is warmwaterdag! Een grapje natuurlijk...'

Ik start op een vierpersoonskamer waar Edwin een wat oudere dame, die zuurstof krijgt, helpt met douchen want ‘maandag is warmwaterdag’! Een grapje natuurlijk, want patiënten douchen elke dag. Mevrouw kan er om lachen. Een andere collega is op zoek naar Edwin en vraagt hem of hij niet thuis kan douchen wanneer ze hem in de douche aantreft. De grappen vliegen je hier om de oren! Ondertussen is mevrouw gedoucht en voorzien van een mooie panterprint-outfit. Wat opvalt op de afdeling is dat de doelgroep enorm divers is, van jong tot oud. De ene patiënt is behoorlijk mobiel en de andere patiënt kan alleen in bed liggen.

In de pauze heb ik tijd om Edwin nog een aantal vragen te stellen over zijn werk. Edwin is nog niet zo lang werkzaam als gediplomeerd oncologieverpleegkundige, ook heeft hij zich gespecialiseerd als hematologieverpleegkundige. De patiëntpopulatie van de afdeling Oncologie spreekt hem erg aan: patiënten zijn dankbaar en omdat patiënten vaak wat langer verblijven of regelmatig terugkomen voor behandeling, bouw je echt een band met hen op. Naast fysieke zorg is de psycho-sociale begeleiding een belangrijk onderdeel van het werk. Op de afdeling is de sfeer goed en de samenwerking met collega’s erg fijn. Doordeweeks is er een zaalarts aanwezig. Dit maakt laagdrempelig contact mogelijk. Ook zijn er leerlingen aanwezig die door de oncologieverpleegkundigen worden begeleid. ‘Leuk voor de afwisseling!’ zegt Edwin.

'We communiceren veel over de achtergrond van een patiënt zodat we zorg op maat leveren. Zo werd een van onze patiënten onlangs opa!'

De afdeling is relatief klein. Dit maakt het mogelijk persoonlijke zorg te leveren. Edwin: ‘We leveren warme zorg. Dit zit 'm in de benadering. We communiceren veel over de achtergrond van een patiënt zodat we zorg op maat leveren. Zo werd een van onze patiënten onlangs opa. Daar staan we dan met z’n allen bij stil. Ik denk dat dit in grotere ziekenhuizen soms minder persoonlijk is. Edwin vertelt ook dat patiënten de oncologieverpleegkundigen direct kunnen benaderen. Er wordt altijd een direct telefoonnummer verstrekt, zonder tussenkomst van een bandje of een receptie. Patiënten kunnen met vragen zo altijd direct contact opnemen’.

oncologie.jpg

De pauze is voorbij en Edwin en zijn collega’s snellen zich weer naar de patiënten. Voor mij is het tijd om een kijkje te nemen op de dagbehandeling Oncologie!

Ook zo’n mooie baan als Oncologieverpleegkundige en word jij de nieuwe collega Edwin? Bekijk onze vacatures op de afdeling Oncologie.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid