Doorgaan naar hoofdinhoud

Op pad met: Obstetrieverpleegkundige Bouchra

Ik ga op pad met een obstetrieverpleegkundige op onze Schiedamse locatie, Franciscus Vlietland. Ik kijk elke keer weer enorm uit naar het meelopen op de verschillende afdelingen, maar dit keer zit ik tot over mijn oren in het werk en moet ik mij echt even los maken van de PC om mij naar de kraam- en verlosafdeling te begeven.

Eenmaal aangekomen word ik ‘gekoppeld’ aan Bouchra, obstetrieverpleegkundige, met hart voor het werk en patiënten. Dat werd mij al snel duidelijk. Bouchra vertelt mij dat de obstetrieverpleegkundigen (ook wel O&G verpleegkundigen genoemd) in Franciscus Vlietland zowel op de kraam-, gynaecologie- als verlosafdeling werken. Dat maakt het werk enorm afwisselend. Vandaag dus op de verlosafdeling, spannend!

We halen beneden een uniform. Daarna gaan wij naar de eerste patiënt op kamer 1. Een jong stel uit Oost-Europa, dat sinds kort in Nederland woont. De man spreekt een aardig woordje Nederlands, zijn vrouw wat minder. Bouchra neemt de tijd om alles in het Nederlands en, waar nodig, in het Engels uit te leggen. De patiënt wordt ingeleid, omdat de vliezen gebroken zijn en de weeën uitblijven. Inmiddels is de anesthesioloog gearriveerd die de epiduraal (ruggenprik) gaat zetten. Mondkapje op!
Bouchra stelt ondertussen de vrouw op haar gemak. Dat lukt goed, want de sfeer is ontspannen en positief. Nadat alle benodigde medicatie is toegediend, drukt Bouchra het stel op hun hart dat alles wordt gemonitord en dat, mocht er iets wijzigen in de omstandigheden, zij daar altijd een melding over krijgen. Wij begeven ons naar de volgende kamer waar een moeder in spé, met zwangerschapsdiabetes, binnenkort wordt ingeleid. Ter voorbereiding heeft zij een ballonkatheter gekregen. Dit is allemaal goed gegaan en ze komt in ieder geval morgen terug om ingeleid te worden. Wij begeven ons weer naar kamer 1, waar Bouchra de dosering van de weeënopwekkers verhoogt.

'Bouchra was altijd geïnteresseerd in de acute zorg. Het acute en wisselende karakter is ook hetgeen wat haar zo aanspreekt in dit specialisme.'

Het is tijd om even een kopje koffie te drinken met een collega verzorgende. De patiënten worden besproken en ik hoor dat er die ochtend nog een bevalling is geweest, die helemaal goed is verlopen. Ondertussen vraag ik Bouchra naar haar passie voor het vak. Deze begon tijdens een stage op de kraamafdeling, lang geleden. Bouchra werkte toen op de afdeling Chirurgie en was altijd geïnteresseerd in de acute zorg. Het acute en wisselende karakter is ook hetgeen wat haar zo aanspreekt in dit specialisme. Bouchra geeft aan dat een bevalling iets heel moois is, wat je zo mooi mogelijk maakt als obstetrieverpleegkundige. Natuurlijk is het niet altijd mooi, maar je doet je best. Ik vraag haar naar de minder leuke ervaringen. Bouchra benoemt dat er onlangs een doodgeboorte is geweest: 'Dit is enorm lastig. Laatst een stel dat hun kindje verloor én helaas ook geen geld hadden voor een begrafenis. Ik heb zelf goede contacten met de Geestelijk Verzorger binnen ons ziekenhuis en ik heb toen een begrafenis kunnen regelen, kosteloos. Op die manier probeer ik toch om wat extra te kunnen betekenen in zo een situatie. Na afloop vraag ik ook altijd feedback aan de patiënt. Onlangs kreeg ik te horen dat mijn emotie hen ook heeft gesteund, dat vind ik mooi om te horen. Ik ben ook  een mens en kan soms mijn emoties niet bedwingen, al probeer ik het wel. Ondanks dat dit soort dingen erg zwaar zijn, zou ik niet anders willen!' Wat is Bouchra een topper!

Het is alweer bijna tijd om afscheid te nemen, maar ik ga voor een laatste keer mee naar kamer 1 waar de dosering van de weeënopwekkers wat verlaagd wordt, omdat de baby er op reageert. Ik vraag Bouchra hoe lang het ongeveer duurt voordat de baby er is. Zij geeft aan dat dit naar verwachting in de avond is. We lopen nog even langs een andere kamer waar de moeder met haar kersverse baby ligt, die deze ochtend ter wereld is gekomen. Bouchra feliciteert haar en complimenteert de moeder met haar kracht. Na nog even een foto te hebben genomen samen, is het weer tijd om te vertrekken. Ik bedank Bouchra voor haar openhartige verhalen, die enorm indruk op mij hebben gemaakt.

Later die dag bevind ik mij op dezelfde afdeling, om een en ander af te stemmen over een vacature met de gynaecoloog. Toevallig kom ik Bouchra weer tegen en ze vertelt mij dat de baby op kamer 1 al is geboren! Een hele snelle bevalling die helemaal goed is gegaan. Ondanks dat ik slechts de inleiding van de bevalling heb gezien, voel ik mij helemaal gelukkig. Wat geweldig als je dit elke dag kunt meemaken!

Ook een mooie baan als Obstetrieverpleegkundige? Bouchra zoekt collega’s! Bekijk onze vacatures

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid