Doorgaan naar hoofdinhoud

Op pad met MDL-verpleegkundigen Hannah & Sinedu

hannah_en_sinedu_verpleegkundige_mdl.jpg

Het was een van de drukste ochtendspitsen van het jaar en daardoor arriveerde ik ruim een half uur later dan gepland op het Maag-, Darm- en Levercentrum van Franciscus Gasthuis & Vlietland, waar ik een ochtend meeliep met onder andere verpleegkundige Hannah. Ik werd opgevangen door hbo verpleegkundige Marianne die alle begrip had voor de vertraging (er stonden meer collega’s vast in het verkeer). Nadat ik een blauw pak aan had getrokken ging ik op zoek naar Hannah. Ondanks de, wat chaotische, start waren alle collega’s op de afdeling vrolijk en de sfeer was goed. Hannah vertelde mij gelijk het een en ander over het Maag-, Darm- en Levercentrum (MDL) bestaande uit de verpleegafdeling, de dagbehandeling en de Scopie.

Meelopen op de verpleegafdeling 

Op de afdeling bevinden zich 2 vierpersoonskamers waar de minder complexe patiënten liggen. Hier lopen ook veel stagiaires en leerlingen mee en als verpleegkundige heb je dus een belangrijke taak in het coachen en begeleiden van de stagiaires en leerlingen. Op de 3 tweepersoons- en 3 éénpersoonskamers liggen patiënten met een meer complexere zorgvraag. Hannah vertelt dat je als MDL verpleegkundige zowel op de verpleegafdeling, als de dagbehandeling werkt: ‘Dit maakt het werken op deze afdeling erg afwisselend en interessant’. Op deze afdeling komen patiënten met diverse ziektebeelden langs, zoals pancreatitis, abcessen, hepatitis. De doelgroep is veelal wat ouder maar er worden ook veel jongeren behandeld. Patiënten kunnen kort of lang verblijven en de opname is zowel acuut als gepland.

Nadat we samen met een leerling bij een patiënt zijn geweest om controles uit te voeren, is het tijd om even met Hannah te praten over haar baan. Hannah: ‘Ik heb de hbo verpleegkunde opleiding gevolgd, werk hier nu bijna 4 jaar en het bevalt goed! Tijdens mijn opleiding heb ik ook stage gelopen in een academisch ziekenhuis, maar ik vond het ziekenhuis toch wat te groot en daardoor onpersoonlijk. Hier word je door artsen gezien en gehoord: artsen luisteren naar je en je kunt meer klinisch redeneren. Tijdens mijn opleiding had ik nooit gedacht dat ik zou gaan werken op een MDL afdeling, want net als vele anderen dacht ik dat het werk met name zou bestaan uit ADL (basiszorg) en dat je veel met ontlasting te maken hebt. Wat had ik het mis! Het specialisme is heel divers en veel verpleegtechnische handelingen zoals drains, centrale lijn, maag- & neussondes en stoma’s komen hier dagelijks voorbij. Het werk is vaak minder protocollair en dus meer uitdagend. Natuurlijk zien wij ontlasting voorbijkomen, maar het is veel meer dan dat. MDL gaat niet alleen over de darmen, maar over alle organen die verband houden met het maag- darmstelsel en wij zien regelmatig galstenen, galonstekingen, inwendige bloedingen voorbijkomen. Vaak zijn dit ook kritische situaties.’ Daarnaast is het specialisme MDL continu in ontwikkeling. Er worden hier regelmatig innovaties geimplementeerd en dat maakt het werk ook interessant. Zo hebben we sinds een aantal jaar een aparte infuuskamer waar we infuustherapiën geven aan patiënten met de ziekte van Crohn of Colitis. Ook voeren we hier aderlating uit. Hannah vertelt daarnaast dat het team erg divers is. Er zijn veel jong gediplomeerden werkzaam maar ook collega’s met jarenlange ervaring op de MDL afdeling.

infuuskamer_mdl_verpleegkundige.jpg

Meelopen op de dagbehandeling

De tijd op de verpleegafdeling MDL vloog voorbij en voor ik het wist was het alweer tijd om een kijkje te nemen op de dagbehandeling MDL, die vooraan in de gang bevindt. De dagbehandeling wordt ook wel de uitslaapkamer genoemd. Op de dagbehandeling MDL worden de patiënten opgenomen die voor onderzoek gaan, waarbij sedatie toegediend wordt. Deze patiënten moeten na het onderzoek goed worden bewaakt. De verpleegkundigen die hier werken hebben vooraf een aparte sedatiescholing gevolgd bij de het VU Amsterdam. Waar het op de verpleegafdeling die ochtend heel rustig was, was het op de dagbehandeling erg druk. Ik arriveerde precies op een moment dat er veel patiënten aankwamen en opgehaald werden. De verpleegkundigen waren druk bezig met het uitvoeren van controles, het aansluiten op de monitoren, uitleg geven over het onderzoek en het opvangen van patiënten. Toen de rust weer een beetje was wedergekeerd sprak ik met Sinedu, een MDL verpleegkundige die ruim 16 jaar werkt bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. Sinedu vertelt dat er op een drukke dag circa 35 patiënten voor onderzoek van de maag, darmen en galwegen komen, middels endoscopisch onderzoek. Er zijn dan 3 verpleegkundigen werkzaam en 1 coördinator/hbo-verpleegkundige. Ook Sinedu benoemt dat de afwisseling tussen werken op de verpleegafdeling en de dagbehandeling erg leuk is. Werken op de dagbehandeling brengt meer ritme en regelmaat met zich mee, niet alleen in werktijden maar ook qua taken en deze afwisseling is fijn!

Sinedu is geboren in Ethiopië en woont sinds 2000 in Nederland. Ze benoemt dat zij het enorm waardeert dat zij de kans heeft gekregen om via Franciscus de opleiding mbo verpleegkunde te volgen. Het specialisme MDL sprak haar direct aan, vanwege de diversiteit aan ziektebeelden en het fijne team. Elke dag worden er nieuwe dingen geleerd. Ze benoemt ook dat het ziekenhuis kleinschalig voelt: ‘iedereen begroet elkaar, is vriendelijk en gastvrij’.

Omdat het druk is op de dagbehandeling wil ik collega’s niet te lang van hun werk afhouden. De meeloopochtend op de MDL afdeling zit er voor mij weer op. Ik ben onder de indruk van de afwisseling op deze afdeling en besef mij dat ik door alle enthousiaste gesprekken eigenlijk weinig ben toegekomen aan het ‘echte’ meelopen.

Wil jij ook zo’n mooie baan? Bekijk onze vacatures op de afdeling MDL.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid