Doorgaan naar hoofdinhoud

Op pad met: Kinderverpleegkundige Roxane

Onlangs stond ik op een banenbeurs bij een ROC. Ik schat dat 70% van de studenten Verpleegkunde mij vertelde dat zij later kinderverpleegkundige of neonatologieverpleegkundige wilden worden. Deze specialisaties zijn enorm populair, maar de opleidingsplekken zijn redelijk schaars en de concurrentie is groot. Dit was voor mij de aanleiding om zelf eens een kijkje te nemen op de Kinderafdeling op onze Rotterdamse locatie, Franciscus Gasthuis.

Ik liep mee met kinderverpleegkundige Roxane, die na haar opleiding verpleegkunde, de gespecialiseerde opleiding kinderverpleegkunde heeft gevolgd binnen ons ziekenhuis. Voordat ze hiermee begon, heeft zij een traineeship gevolgd in Franciscus Gasthuis en is zij een half jaar gaan werken op de afdeling Orthopedie. Roxane woont in Geertruidenberg, vlakbij Breda, maar heeft er eigenlijk nooit aan gedacht om naar een ander ziekenhuis over te stappen na haar specialisatie. Roxane: 'Fijne collega’s, goede sfeer, open communicatie en een ‘thuis-gevoel’ dragen hier aan bij. Nieuwe collega’s worden snel opgenomen in het team en dat is fijn. Ik voel mij er eigenlijk ook gelijk welkom!' 

'Het mooiste van mijn baan vind ik, dat kinderen na behandeling vaak weer lachend en rennend naar huis gaan.'

roxane_afdeling.jpgRoxane vertelt mij dat de Kinderafdeling is bedoeld voor baby’s en kinderen tussen de 0 en 18 jaar. Vanaf 16 jaar mogen patiënten de keuze maken of zij op de Kinderafdeling willen verblijven of op een ‘reguliere’ afdeling. Er is een mogelijkheid voor ouders om te blijven slapen; wat voor de kinderen natuurlijk erg fijn is. Daarnaast is er een mooie speelkamer aanwezig voor jong en oud. Hier heeft de tijd niet stilgestaan, want er is een iPad aanwezig, spelcomputers, maar ook driewielers en bordspelletjes. Voor ieder wat wils. Ook komen elke week de Cliniclowns langs. Op deze afdeling werken 12 kinderartsen en 12 arts-assistenten. In de dagdienst beschikt de afdeling over 1 kinderarts en 1 arts-assistent. Dit geldt ook voor de Neonatologie. Verder zijn er kinderartsen werkzaam op de polikliniek Kindergeneeskunde en ook op de Kraamafdeling en Spoedeisende Hulp.

Voor wij op pad gaan is er even wat tijd om Roxane te vragen naar het ‘wel en wee’ van haar baan als kinderverpleegkundige. Roxane: 'De variatie van de doelgroep, 0 tot 18 jaar, maakt het werk enorm afwisselend. Ondanks dat sommige kinderen er maar kort zijn, bouw je toch altijd een band op. Het mooiste van mijn baan vind ik dat kinderen, na behandeling, vaak weer lachend en rennend naar huis gaan. De zorg varieert van laag- tot hoogcomplex.'
Roxane vertelt dat sommige collega’s rouleren over de afdeling Kinderverpleegkunde en Neonatologie. Ook benoemt zij dat er diverse isolatiekamers aanwezig zijn en er één acute kamer is, waarbij er gebruik kan worden gemaakt van de Optiflow, waardoor er meer zuurstof toegediend kan worden. Hierdoor kunnen kinderen vaak op deze afdeling blijven liggen in plaats van overgeplaatst te moeten worden naar het Sophia Kinderziekenhuis.

Inmiddels heb ik al een aardig beeld gekregen van de afdeling en rond 11.00 uur gaan wij op pad. Wij gaan eerst langs bij een jonge knul die op één van de zalen ligt. Hij heeft een kleine ingreep aan zijn lip gehad, die er nog behoorlijk dik uit ziet. Gelukkig is alles goed gegaan en na wat gegeten te hebben, mag hij weer naar huis. Roxane verwijdert het infuus, maar voordat dit gebeurt vertelt zij hem wat ze precies gaat doen. Later benoemt Roxane dat het in zo een geval heel belangrijk is om eerlijk te zijn over wat je gaat doen en eventuele pijn, want dan behoud je het vertrouwen. Roxane vertelt de patiënt dat het verwijderen van het infuus meestal geen pijn doet. Alleen het lostrekken van de plakker kan soms een beetje pijn doen. Ze leidt hem een beetje af en voor hij het weet is het infuus verwijderd. Na hem een compliment gegeven te hebben, mag hij uit de cadeaumand een klein presentje uitzoeken, omdat hij zo dapper is geweest. Daarna loopt hij met een grote glimlach richting de uitgang. Roxane vertelt dat er ook een aparte behandelkamer is. Wanneer er vervelende of pijnlijke handelingen moeten gebeuren, dan vinden deze plaats in een aparte behandelkamer, zodat de ‘eigen’ kamer altijd veilig voelt voor de patiënten.
Hierna gaan wij naar een andere patiënt: een meisje dat een verkeersongeluk heeft gehad en een vervelende wond aan haar been heeft. De wond is ontstoken. Roxane haalt het verband samen met haar collega eraf zodat de arts, die op dat moment onder weg was, de wond gelijk kan beoordelen. Ik neem even plaats in een stoel, want ik ben geen held met wonden. Het meisje geeft aan dat ze de wond niet wil zien, maar ze houdt zich groot tijdens het verwijderen van het verband.

Samen met Roxane vertrek ik naar de laatste patiënt van mijn meeloop-ochtend. Een onrustige baby. Roxane vertelt dat er regelmatig onrustige baby’s komen die zij helpen om weer in een ritme te komen. De baby blijft dan ongeveer een week op de Kinderafdeling en de ouders slapen dan thuis. Twee keer per dag kunnen de ouders bij de baby langskomen en op de laatste nacht van de opname komt één van de ouders slapen. Dit wordt ook wel ‘rooming in’ genoemd. Het team biedt de baby rust en regelmaat. Dit zorgt er vaak voor dat de baby tevreden naar huis kan. De baby is net in slaap, als wij aankomen. Wij vertrekken snel weer, om te voorkomen dat we hem wakker maken.

'Als kinderverpleegkundige ben je onwijs belangrijk voor kinderen. Zij vertrouwen je en jij gaat hen, samen met collega’s en artsen, weer beter maken.'

Inmiddels is het alweer 12.00 uur en mijn meeloop-ochtend zit er weer op. Het is wederom voorbij gevlogen. Ik begrijp dat veel jonge verpleegkundigen zich willen specialiseren tot Kinderverpleegkundige, want de doelgroep is erg leuk en afwisselend. Als verpleegkundige ben je onwijs belangrijk voor kinderen in het ziekenhuis. Zij vertrouwen je en jij gaat hen, samen met een team van collega’s en artsen, weer beter maken. Dit vertrouwen is een flinke verantwoordelijkheid, maar het is prachtig als je hier iets in kunt betekenen.

Wil jij ook zo'n baan als Kinderverpleegkundige in ons ziekenhuis? Bekijk onze vacatures op de Kinderafdeling

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid