Doorgaan naar hoofdinhoud

Op pad met: dialyseverpleegkundige Jeannette

Ik had geen idee wat ik van het Dialysecentrum kon verwachten. Rond 7.00 uur arriveerde ik bij het parkeerterrein van Franciscus Vlietland, waar nog zeeën van parkeerplek vrij was. Een voordeel van vroeg starten!

Ik kwam aan bij het Dialysecentrum en werd enthousiast ontvangen door Jeannette, de dialyseverpleegkundige met wie ik deze ochtend mee zou lopen. Na een uniform aangetrokken te hebben, liep ik terug naar de dialyse-zaal, waar Jeannette al bezig was met het klaarzetten en installeren van alle benodigdheden voor de dialyse. De eerste patiënten hadden zich al in de hal verzameld. De dialyse-ruimte bestaat uit drie zalen in één ruimte. Het zag er nog best knus uit met alle dialysestoelen naast elkaar, in hoeverre dit mogelijk is voor een afdeling in het ziekenhuis. Een kar met lekkers en drinken, gezellige en opgewekte dialyseverpleegkundigen en voor iedere patiënt een apart televisiescherm. Jeannette was, samen met haar collega’s, al druk bezig met het opbouwen van de machines en het klaarleggen van de benodigdheden voor de dialysepatiënten. Jeannette vertelde mij dat er twee dialyseverpleegkundigen op een zaal staan en dat elke dialyseverpleegkundige verantwoordelijk is voor vier patiënten. Tijdens de behandeling is het erg belangrijk om de patiënten nauwlettend in de gaten te houden, want de behandeling is intensief en het komt nog wel eens voor dat patiënten onwel worden.

44

Voordat de eerste patiënten naar de dialyse-stoelen worden begeleid, is er een overdracht waarin de afdelingsmanager de taken en patiënten verdeelt, de planning doorneemt en updates geeft over patiënten. Inmiddels is ook de vrijwilliger gearriveerd, die het de patiënten zo gemakkelijk mogelijk probeert te maken door te zorgen voor wat te eten. Denk aan, koekjes, fruit, ijs met siroop (!) en later komen er zelfs blokjes kaas en komkommer voorbij.

Na de overdracht start Jeannette met de eerste patiënt; een wat oudere dame met humor! Jeannette controleert de medicatie (nogmaals) en of ze de juiste patiënt voor zich heeft. Ze sluit de patiënt, via de shunt, aan op de dialysemachine. De machine is overigens een groot en interessant gevaarte. Jeannette vertelt mij dat het ‘state of the art’ apparatuur is waar ze erg blij mee zijn. Eerder heeft de patiënt zich gewogen en, via een persoonlijke pas in de dialysemachine, wordt er berekend hoeveel vocht er verwijderd moet worden. Patiënten komen drie keer per week langs om gedialyseerd te worden, dit houdt in dat het bloed wordt gefilterd van afvalstoffen en vocht, omdat de nieren niet meer (voldoende) werken. Veel patiënten krijgen deze hemo-dialyse behandeling levenslang en ik besef mij dat dit een enorme impact moet hebben op het leven van patiënten. Enerzijds vraagt het een enorme tijdsinvestering van ongeveer vier uur per behandeling en dat drie keer per week, anderzijds is de behandeling ook geen ‘pretje’. Jeanette vertelt mij dat het bloed, wat door de dialysemachine stroomt, een fors gedeelte is van wat iemand in zijn/haar lichaam heeft. Het is dus niet gek om te bedenken dat je je ziek kunt voelen tijdens behandeling. Daarnaast wordt er in korte tijd veel afvalstoffen en vocht verwijderd uit het bloed, wat zorgt voor schommelingen in de bloedwaardes en bloeddruk. Eerder vroeg Jeannette mij of ik tegen bloed kon en ik antwoordde dat dit geen probleem was. Maar het besef van de impact maakte mij toch wat naar en ik moest echt even gaan zitten om te voorkomen dat ik omviel!

Gelukkig voelde ik mij snel weer beter en nadat Jeanette ook andere patiënten had aangesloten op de ‘kunstnier’, was er tijd om Jeanette even wat vragen te stellen over de afdeling en haar werk. Jeannette vertelt mij dat de dialyse niet alleen in deze ruimte plaatsvindt, maar ook op de Intensive Care. Er wordt hemodialyse aangeboden en ook peritoneaal-dialyse (dialyse via het buikvlies). Dit doen de patiënten zelfstandig thuis met thuiszorg. De hemodialyse behandelingen vinden overdag plaats van maandag tot en met zaterdag. De doelgroep is divers: van jong tot oud, alleen kinderen worden hier niet behandeld. Ook vertelt zij dat je echt een band kunt opbouwen met patiënten, omdat zij een aantal keer per week in het ziekenhuis komen en dat vaak levenslang. In het ziekenhuis is dit redelijk uniek. Hier maak je soms meer, dan op andere afdelingen, echt een onderdeel uit van iemands leven. Patiënten brengen een groot deel van de tijd van hun leven door op deze afdeling. Jeanette: ‘Je maakt onderdeel uit van het welbevinden van de patiënten’. Zelf zie ik ook dat de dialyseverpleegkundigen er in slagen om een lach op het gezicht te toveren van de patiënten.

Jeannette vertelt ook dat er veel humor is op de afdeling. Er wordt veel gelachen: met patiënten, met collega’s en ook de patiënten onderling hebben het gezellig met elkaar. Op de afdeling staat een ‘wensboom’ waarin patiënten wensen kunnen hangen waar, indien mogelijk, uitvoering aan gegeven kan worden. Zo was er laatst een bingo georganiseerd en werden er kroketten gegeten. Op deze manier probeert het team om de patiënten in het zonnetje te zetten tijdens een behandeling.

dsc_0114.jpg

Jeannette vertelt dat wanneer iedereen aangesloten is, het erg belangrijk is om de patiënten nauwlettend in de gaten te houden. Het komt helaas nogal eens voor dat patiënten onwel worden en soms is reanimatie zelfs noodzakelijk. Wanneer het wat ‘rustiger’ is, is Jeannette ook druk bezig met diverse werkgroepen, welke ook werkzaamheden hebben omtrent de patiëntenzorg.

Het is een prachtige baan die Jeannette al sinds 2009 uitoefent binnen Franciscus Vlietland. De techniek van de dialysemachines, zowel voor de peritoneale en de hemodialyse vindt zij zeer interessant. Dat én het feit dat je echt een band opbouwt met een patiënt, maakt haar baan prachtig. Jeanette vult aan: ‘Het moeilijke aan mijn werk is dat je patiënten ook ziet lijden. We proberen het samen met elkaar zo dragelijk mogelijk te maken en de kwaliteit van het leven zo hoog mogelijk te laten zijn. In de wachtruimte voor de patiënten, hangt ook een schilderij met ‘Pluk de dag’ in verschillende talen. En dat doen wij ook elke dialyse-dag met het team en met patiënten!’

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid