Doorgaan naar hoofdinhoud

Op pad met: CCU-verpleegkundige Bep

Na een interessante meeloopochtend op de Spoedeisende Hulp (SEH), is het nu tijd om een kijkje te nemen op de afdeling CCU (Coronary Care Unit, ook wel hartbewaking), van Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Ik stond om 15.00 uur popelend bij de ingang; ik had er zin in!

Ik meldde mij bij de afdelingsmanager, die nam mij mee naar de personeelskamer waar men net begonnen was aan de overdracht. Een gemixt gezelschap van dames en heren, jong en oud(er). Direct viel mij het geweldige uitzicht op de skyline van 

ccu

Rotterdam op. Ondertussen werden alle patiënten gedetailleerd besproken en verdeeld. Waar ik op de SEH nog wel enigszins kon volgen waar het om ging, leek het hier alsof ik in een andere wereld was beland. Ik kon geen touw vastknopen aan de termen die werden genoemd. Na een uitgebreide overdracht mét taart en chocolade ging ik met Bep aan de slag. Dit keer in mijn eigen outfit, want een pak was niet nodig. Het viel mij direct op dat de afdeling rust uitstraalt. Natuurlijk hoorde ik constant de piepende monitoren om mij heen, maar toch was er een rustige sfeer.

Er was weinig tijd om met Bep te spreken over haar werk, want er werd direct een patiënt aangemeld vanaf een andere afdeling. Deze patiënt, een meneer van middelbare leeftijd, had zojuist een hartinfarct gehad en werd dus met spoed naar ‘onze’ afdeling gebracht. Direct stonden er CCU-verpleegkundigen klaar om alle monitoren aan te sluiten en de eerste testen uit te voeren, zoals een ECG (hartfilmpje). De patiënt leek relatief rustig. Inmiddels was ook de cardioloog bezig met een echocardiografie, waaruit inderdaad geconstateerd werd dat er sprake was van een hartinfarct. Het viel mij op dat de artsen en verpleegkundigen goed de tijd namen om de patiënt te informeren over wat er aan de hand was en over de vervolgstappen. In dit geval werd deze patiënt naar het Maasstad ziekenhuis gebracht, waar hij werd behandeld met een PDI (dotterbehandeling). Na deze behandeling zou hij weer terugkomen op de CCU van Franciscus Gasthuis.

'Inmiddels werkt Bep al 30 jaar als CCU-verpleegkundige bij Franciscus Gasthuis, met volle tevredenheid.'

Inmiddels was er even tijd om Bep wat vragen te stellen. Jaren terug heeft zij ervoor gekozen om zich te specialiseren tot CCU-verpleegkundige, vanwege het acute karakter. Het type patiëntengroep spreekt haar erg aan: de patiënten zijn vaak angstig bij binnenkomst en als CCU-verpleegkundige kun je echt wat betekenen door, bijvoorbeeld goede uitleg te geven over het ziektebeeld. Inmiddels werkt Bep al 30 jaar als CCU-verpleegkundige bij Franciscus Gasthuis, met volle tevredenheid.

De CCU van Franciscus Gasthuis is één van de grotere CCU-afdelingen in de regio Rotterdam: tien bedden, één behandelkamer, spoedbed en allemaal uitgerust met haemodynamische- en ritmebewaking voor acute zorg. Bep benoemt dat het team op de afdeling fijn met elkaar samenwerkt en dat de teamspirit erg hoog is. Het contact tussen de CCU-verpleegkundigen en de specialisten is laagdrempelig en dit maakt het werken hier fijn. Een aantal CCU-verpleegkundigen assisteert ook bij hartkatheterisaties en pacemaker-implantaties, wat het werk extra uitdagend kan maken.

Nadat ik samen met Bep twee oudere patiënten bezocht (pijnmedicatie geven en even voorstellen) was het voor mij alweer tijd om te vertrekken. De tijd was hier echt voorbij gevlogen. Ik besefte mij dat ik slechts een klein stukje heb gezien van het werken op een CCU-afdeling. Terwijl ik richting de uitgang loop, zie ik de familie van de betreffende patiënt geëmotioneerd bij elkaar zitten. (Ook) op deze afdeling gaat het soms om ‘leven of dood’ en ik bedenk me dat de professionals op de CCU wat mij betreft helden zijn!

Werken op de CCU is enorm verantwoordelijk, maar geeft ook veel voldoening. Ook een mooie baan als CCU-verpleegkundige? Bep zoekt nieuwe collega’s in de Flexpool! Bekijk de vacature.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid