Doorgaan naar hoofdinhoud
Afbeelding bij What matters to you?

What matters to you?

Neonatologieverpleegkundige Annemieke

Vandaag, donderdag 6 juni, is het ‘What matters to you-dag’! Een internationale dag waarop ziekenhuizen laten zien dat kwaliteit van zorg niet alleen te maken heeft met het verlenen van de beste zorg vanuit medisch oogpunt: ‘What’s the matter?’, maar dat het juist ook enorm belangrijk is om stil te staan bij de persoonlijke zorg en behoefte van de patiënt: ‘What matters to you?’.
 
Op deze dag worden wij als zorgverleners gestimuleerd om extra oog en oor te hebben voor de kleine dingen die belangrijk zijn voor de mensen aan wie we zorg verlenen. Én voor hun familie en omgeving. Het werken op de afdeling Neonatologie, waar ik werk, bestaat grotendeels uit stil staan bij de persoonlijke en individuele, behoefte van de baby’s en ouders op onze afdeling.
 
De roze wolk waar ouders aan het begin van de zwangerschap over droomden is een donkere wolk geworden. Een vroeggeboorte brengt spanning, onzekerheid en vaak ook angst met zich mee. Gaat het wel goed komen met mijn baby? Heb ik (als moeder) misschien iets niet goed gedaan waardoor ik mijn zwangerschap niet uit heb kunnen dragen? Ik vind het zo jammer dat ik nooit echt een dikke buik heb gehad… maar vooral: ik kan nooit even echt samen zijn met mijn baby. Mijn baby en ik zijn zo afhankelijk van de zorg van anderen; van de verpleegkundigen op de afdeling.
 
Aan al die vaders en moeders zou ik graag een boodschap willen meegeven: ‘YOU MATTER TO US!’
 
De liefde, toewijding, vertrouwen en nabijheid die jullie als ouder aan jullie baby geven, die kunnen wij niet in spuitje stoppen! Die kunnen wij niet door de melk heen mengen. Die kan enkel en alleen komen van jullie zelf. We begrijpen hoe moeilijk het is om naar huis te gaan en je baby achter te moeten laten in ‘vreemde’ handen. Je laat tenslotte een deel van je hart achter in het ziekenhuis.
 
Op deze dag willen we jullie graag een hart onder de riem steken, om jullie te bedanken voor het vertrouwen dat jullie in ons hebben. Een zakje vol liefde om mee te nemen naar huis en hartje om bij jullie baby achter te laten. Met z’n allen hopend dat dat setje wat nu nog los van elkaar is binnenkort, veilig en liefdevol, compleet (thuis) is!
 
Een hart onder de riem
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid