Doorgaan naar hoofdinhoud
Afbeelding bij Werken als IC én SEH-verpleegkundige: het beste van 2 werelden!

Werken als IC én SEH-verpleegkundige: het beste van 2 werelden!

IC en SEH-verpleegkundige Gerdi

Het beste van 2 werelden! Gerdi is één van de collega’s die in ons ziekenhuis rouleert tussen de IC en de SEH. In dit interview vertelt ze over haar uitdagende combibaan.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Sinds 2017 werk ik in Franciscus. Ik was al IC-verpleegkundige en wilde mij ook graag specialiseren tot SEH-verpleegkundige. Franciscus bood toen al de mogelijkheid om te rouleren en dat sprak mij enorm aan! Mijn beste vriendin werkte hier en die vertelde leuke verhalen over werken op de SEH van Franciscus. Vooral de sfeer en de lol binnen het team spraken mij erg aan. En dat klopt helemaal, de sfeer is echt heel fijn, we lachen veel met elkaar, de samenwerking met de artsen is goed en er is weinig hiërarchie. Dat geldt voor zowel de IC als de SEH!

Waarom de combinatie IC & SEH?

De afwisseling is gewoon erg leuk. Op de IC miste ik destijds de dynamiek en variatie en juist dát vond ik in mijn werk op de SEH. Op de IC leveren we altijd hoog complexe zorg, we werken met veel verschillende soorten apparatuur en hebben intensief contact met de patiënt en familie. Dat maakt het werk super uitdagend en interessant. Op beide afdelingen leveren we acute zorg maar het contact is heel anders: korte contacten op de SEH en langdurige contacten op de IC. Op de SEH moet je snel kunnen schakelen. We zien ook zieke patiënten die hoog complexe zorg nodig hebben maar er komen ook dronken mensen en patiënten die gips nodig hebben. Heel afwisselend dus!

Rouleren over de IC & SEH… hoe ziet dat er praktisch uit?

We wisselen om de 3 á 4 maanden van specialisme. Er wordt een roulatierooster gemaakt voor een heel jaar. Het fijne van rouleren is ook dat je op piekmomenten kunt bijspringen. ’s Ochtends bellen de afdelingen met elkaar om te bekijken of er hulp nodig is. En op beide afdelingen maken we trouwens zelf ons rooster. Op de IC deden we dit al en op de SEH zijn we er sinds kort mee begonnen. Zo vullen we heel makkelijk zelf allemaal ons ideale rooster in en maken we met het team het rooster kloppend.

Maar bij welk team hoor je dan?

Allebei! Klinkt misschien te mooi om waar te zijn maar het is echt zo! Ik maak onderdeel uit van allebei de teams, zit in beide appgroepen en toen ik bevallen was kreeg ik bijvoorbeeld van beide afdelingen kaartjes en cadeaus. Ik voel me betrokken bij beide teams maar wanneer ik op de ene afdeling werk, kan ik de andere wel goed loslaten.

Wat brengt het rouleren jou en het team?

De afwisseling tussen focussen en complexe zorg op de IC en de snelheid en dynamiek op de SEH. Het houdt je scherp! Het voelt soms bijna alsof ik weer start met een nieuwe baan en dan denk ik ‘Als ik het nog maar kan’! Maar als je eenmaal bezig bent dan gaat het weer vanzelf. Het wisselen maakt ook dat je gemotiveerd bent en zin hebt om weer te beginnen. Rouleren zorgt ook voor meer verbinding binnen de teams. We leren van elkaar. Zo komt een arterielijn op de SEH niet veel voor en op het gebied van beademing breng ik ook veel kennis mee. Het is ook fijn dat ik soms uitleg kan geven over bepaalde werkprocessen waardoor we meer begrip hebben voor elkaar.

Waarom is Franciscus jouw plek?

Franciscus heeft een groot bereik en ligt dicht bij de stad. We hebben een grote aanloop van patiënten en zien ook veel zieke patiënten. We hebben een grote level 2 IC. Er wordt veel gedaan op het gebied van scholing, er is weinig hiërarchie en de samenwerking met de intensivisten en SEH-artsen is gewoon heel goed. De artsen zijn veel op de vloer te vinden en denken mee. En er is ook veel vernieuwing. Elke keer als ik weer start aan een nieuwe periode dan is er weer nieuwe apparatuur of een nieuw onderzoek gaande. En het verpleegkundig team werkt hier ook veel aan mee. Zo zijn we onlangs op initiatief van onze ventilation practitioner gestart met een studie over ‘praten aan de beademing’, heel interessant!

Wil jij ook werken als IC én SEH-verpleegkundige in ons ziekenhuis? Neem dan contact op met onze recruiter Charlotte via telefoonnummer: 06-19068766 om de mogelijkheden te bespreken. We hebben een beperkt aantal roulatieplekken in ons ziekenhuis.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid