Doorgaan naar hoofdinhoud

René Camijn, kok in Franciscus Gasthuis, vertelt

renecamijn.jpg

Verse producten

‘Iedere dag beginnen we om 7.00 uur met de voorbereiding, zoals het koken van de rijst en aardappelen. We koken dagelijks zo’n 300 maaltijden, dus het gaat
om grote hoeveelheden! Goede voeding is belangrijk, zeker wanneer je ziek bent. Wij werken daarom zoveel mogelijk met verse producten. Patiënten hebben dagelijks de keuze uit drie vlees- of visgerechten en één vegetarisch gerecht. Daarnaast krijgen ze huisgemaakte soep en een dessert. We werken met een weekmenu, zo kunnen ook patiënten die voor langere tijd zijn opgenomen gevarieerd eten. Naast het normale menu maken we speciale dieetmaaltijden, bijvoorbeeld voor patiënten met een glutenallergie of een lactose-intolerantie.’ 

Seizoensgebonden maaltijden

'Samen met mijn collega kok en de afdelingsmanager Voeding stellen we ieder halfjaar het menu samen. Ons voorstel gaat langs de menucommissie, bestaande uit zorgassistenten, diëtisten en cliëntenraad die het menu proeven en beoordelen. In de winter kiezen we voor zwaardere maaltijden en wintergroenten, zoals stamppot, wildragout, konijn en spruitjes. Binnenkort zitten we bij elkaar om het zomermenu vast te stellen. We bedenken veel zelf, maar we halen ook inspiratie van internet. Soms geeft een patiënt een briefje met een compliment voor ons mee aan de zorgassistente, dat is heel leuk!’

Speciale maaltijden voor specifieke patiëntgroepen

'Het koken voor patiënten geeft het werk iets extra’s. Je moet rekening houden met het soort patiënt waar je voor kookt. Zo gebruiken we meer kruiden in maaltijden voor oncologiepatiënten, omdat zij door de chemotherapie minder smaak hebben. En voor
maag-, darm- en leverpatiënten vermijden we moeilijk verteerbare ingrediënten. Ik volg nu de cursus ‘selectieve smaaksturing’, waarbij ik leer hoe je voor patiënten die minder smaak hebben zo kunt koken dat ze het toch lekker vinden.’ 

Hygiënisch werken

'Hygiënisch werken in de keuken is ontzettend belangrijk. Daar zijn we met zijn allen heel scherp op. Bij een externe audit op het gebied van hygiëne (HACCP) haalden wij dit jaar een 9,6!’ 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid