Doorgaan naar hoofdinhoud

 

Lisanne, trainee, vertelt over de themaweken

In september 2017 is het Franciscus Gasthuis & Vlietland gestart met een traineeship. Het biedt verpleegkundigen uit een ander werkveld (VVT-sector) en recent afgestudeerde MBO- en HBO-verpleegkundigen de kans om ervaring op te doen binnen de klinische setting van een ziekenhuis.

De trainees werken 6 maanden op een chirurgische afdeling en 6 maanden op een interne afdeling. Daarnaast worden er 4 themaweken georganiseerd waarin aandacht wordt besteed aan klinisch redeneren en intervisie.

Lisanne: één van de leukste onderdelen van het traineeship zijn, wat mij betreft, de themaweken en dan met name de meeloopdagen op verschillende afdelingen! De meeloopdagen geven mij de kans om een kijkje te nemen in andermans keuken. Op deze manier kan ik ontdekken of ik het specialisme interessant vind en hier later misschien wel in zou willen werken.

Zo mocht ik tijdens themaweek 3 meelopen op de afdeling Endoscopie, poli Cardiologie (en daarbij de hartfunctie-onderzoeken), de CCU en op de poli van de mammacare verpleegkundige. Op alle afdelingen werd ik hartelijk ontvangen en mocht ik met de dagelijkse werkzaamheden meekijken. Ik kreeg veel informatie en uitleg waardoor ik goed inzicht heb gekregen in de onderzoeken die ze doen en de werkwijze op de afdeling.

Wat ik zo mooi en bijzonder vind, is dat alle collega’s met passie over hun werk praten en plezier hebben in het werk dat ze doen! Dit zorgde voor veel leuke gesprekken over het specialisme en de kwaliteit van de zorg.

Of ik later binnen deze specialismen wil werken? Nee, en dat maakt ook niet uit. Ik kan nu beter voorlichting geven aan patiënten wanneer zij voor een onderzoek gaan omdat ik weet wat er in de onderzoeksruimte gebeurt. Ik heb met eigen ogen gezien dat binnen afdelingen en poliklinieken de werkdruk óók hoog ligt en dat iedereen zijn best doet om binnen de juiste tijd klaar te zijn met zijn/haar werkzaamheden. Waar ik vroeger baalde als een onderzoek niet op de geplande tijd plaatsvond, waardoor mijn planning op de verpleegafdeling uitliep, bedenk ik me nu dat mijn collega’s op de desbetreffende afdeling hard aan het werk zijn om weer in te lopen op de planning. En het is goed als we ons dit allemaal realiseren!

 

Lisanne en collega Aranka delen hun ervaringen over het traineeship met jullie door het schrijven van blogs.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid