Doorgaan naar hoofdinhoud
Afbeelding bij Ik ben echt gegroeid in dat traineejaar

Ik ben echt gegroeid in dat traineejaar

Dialyseverpleegkundige in opleiding Manouk

Manouk heeft het afgelopen jaar het verpleegkundig traineetraject bij ons afgerond en volgt nu de opleiding tot dialyseverpleegkundige. Benieuwd naar hoe zij ons traineetraject heeft ervaren? Wat haar leerdoelen waren? Hoe ze deze leerdoelen heeft bereikt? Én waarom ze nu gekozen heeft voor de opleiding tot dialyseverpleegkundige? Lees dit én meer in dit interview!

Laten we bij het begin beginnen. Waarom heb je gekozen voor ons traineetraject?

“Vanuit mijn opleiding hbo-V heb ik stage gelopen op de afdeling Cardiologie in Franciscus Gasthuis & Vlietland. Toen het einde van mijn opleiding naderde en ik moest solliciteren, vond ik de stap om direct op een afdeling te gaan werken in het ziekenhuis te groot. Als afgestudeerd verpleegkundige kan je natuurlijk ook ingezet worden als oudste tijdens een dienst, dat zag ik helemaal nog niet zitten. Tijdens mijn stage waren er ook trainees bij ons op de afdeling, nadat ik enthousiaste verhalen van hen hoorde, over het traineetraject heb ik de stoute klompen aangetrokken en gesolliciteerd op de vacature. Met succes dus! Want de rest is geschiedenis.”

 Had je van tevoren een doel voor jezelf gesteld?

“Zeker, namelijk om meer ervaring op doen! Met mijn hbo-V papiertje was mijn theoretische kennis wel op orde, maar de échte ervaring als gediplomeerd verpleegkundige miste ik nog. Ook op persoonlijk vlak wilde ik mezelf verder ontwikkelen. Ik ben als persoon best rustig, wat natuurlijk niet erg is, maar op het gebied van initiatief nemen en assertiviteit kon ik zeker nog groeien. Ik wilde mijzelf kunnen en durven laten zien!”

Hoe heeft het traineetraject daaraan bijgedragen?

“Eens per  kwartaal worden er themaweken georganiseerd. Hierdoor ben ik enorm gegroeid in mijn persoonlijke leerproces. Vooral de coachgesprekken, weerbaarheidstrainingen en intervisiemomenten hebben mij erg geholpen. Tijdens intervisiemomenten deel je ervaringen met andere verpleegkundig trainees en bespreek je casuïstiek met elkaar. Hierdoor leer  je veel van elkaar. Je zit toch met elkaar in hetzelfde schuitje en dat netwerk om je heen is echt heel erg fijn.

De themaweken vormden voor mij de ideale basis voor het werk als verpleegkundige in het ziekenhuis. Maar heel eerlijk: van de situaties op de werkvloer leer je toch het meest! Daar reflecteer je op eigen handelen en verbeter je jezelf continu. Je leert namelijk om jezelf uit te dagen en om meer voor jezelf op te komen. Dit geldt niet alleen voor je plekje in het team op de afdeling, maar ook richting bijvoorbeeld medisch specialisten. Aan het begin is dat heel spannend en eng, maar op en gegeven moment gaat dat steeds makkelijker.”

En nu? Waarom de opleiding tot dialyseverpleegkundige?

“Voor mij stond vast dat ik sowieso een specialisatie wilde volgen. Tijdens mijn traineetraject heb ik een half jaar op de afdeling Nefrologie gewerkt, hier heb ik veel geleerd over(chronische) nierziekten. Na een meeloopdag op de Dialyse, wist ik het zeker: dit specialisme past bij mij! Ik heb veel geduld, wat een fijne eigenschap is voor dit specialisme. En daarnaast zijn er nog 2 pluspunten: geen nachtdiensten meer en ik kan een échte band opbouwen met de patiënt. Dat vind ik leuk! Door de korte opnameduur op veel andere afdelingen, miste ik dat wel!

Daarnaast heb ik tijdens het meelopen ook ervaren dat je als dialyseverpleegkundige zelf ook écht kan meedenken over de klinische behandeling van een patiënt. Denk aan het geven van advies tijdens artsenvisites over bloedwaardes en medicatie. Maar ook aan andere aspecten zoals dieet, vochtbeperking en beweging. Je bent nauwer betrokken bij het proces van de patiënt. Om daarin patiënten te ondersteunen, vind ik erg mooi!”

Wat is de grootste winst die je gehaald hebt uit het traineetraject?

“Eigenlijk 3 dingen:

  • Mijn persoonlijke ontwikkeling, ik ben echt gegroeid in dat jaar. Ik ben als verpleegkundige veel zelfverzekerder geworden, ik straal nu echt meer zelfvertrouwen uit.
  • Ik heb meer inzicht in mijn eigen talenten en kwaliteiten. Zoals ik hierboven aangaf ben ik als persoon best rustig en stil. Ik zag dit altijd als een negatieve eigenschap, maar ik inmiddels beschouw ik dit als een pluspunt. Daarnaast werk ik als verpleegkundige heel precies, nauwkeurig en netjes. Deze combinatie is ideaal in mijn werk richting patiënten, maar zorgt ook voor een fijne samenwerking met collega’s. Denk aan medicatieveiligheid, rapporteren, uitvoeren van verpleegtechnische handelingen en werken volgens protocol.
  • Meer inzicht in wat precies bij mij past. Doordat je zowel ervaring op doet op een beschouwende afdeling én een chirurgische afdeling werk je met verschillende patiëntencategorieën. Daarnaast kun je tijdens meelopendagen nog meer sfeerproeven en bepalen wat wel of wat juist niet bij je past!”

En last but not least: wat wil je nog kwijt over het traineetraject?

”Het voordeel van het traineetraject is dat je écht goed begeleidt wordt, waardoor je het gevoel hebt dat je niet in het diepe wordt gegooid. Er zijn zoveel collega’s in het ziekenhuis die je willen en kunnen helpen om je vertrouwen te geven. Daarnaast zijn de klinische lessen en de trainingen in de verpleegtechnische handelingen trainingen enorm handig. Zo leer je bijvoorbeeld op een andere manier kijken naar de patiënt en ga je hier veel dieper op in vergelijking met de lessen op school. Ook kun je het direct toepassen in de praktijk, waardoor de ontwikkeling van je klinische blik supersnel gaat!”

Enthousiast geworden? En kan je niet wachten om ook aan de slag te gaan als verpleegkundig trainee? Neem dan contact op met onze recruiter Linda Overeijnder via telefoonnummer: 06-57083314 om de mogelijkheden te bespreken. Het traineetraject start ieder jaar in maart en september.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid