Doorgaan naar hoofdinhoud
Afbeelding bij FINE scholing: een ontwikkeling waar we trots op zijn!

FINE scholing: een ontwikkeling waar we trots op zijn!

Annemieke, High Care Neonatologieverpleegkundige

Wanneer een baby te vroeg geboren wordt, komt hij terecht in wereld waar hij eigenlijk nog niet klaar voor is. Waar hij in mama’s buik werd heen en weer geschommeld in een warme en bovenal veilige omgeving en waar in al zijn behoeftes (zoals zuurstof & voeding) werd voorzien, komt hij nu terecht in een koude, felverlichte wereld met veel vervelende, pijnlijke en stressvolle handelingen. Dit alles is nodig om te kunnen overleven, maar we weten ook dat dit schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en zintuigen.

 Juist in de laatste 3 maanden van de zwangerschap maken de hersenen de grootste ontwikkeling door: de belangrijkste verbindingen worden in die periode namelijk gelegd. Die verbindingen zijn nodig om prikkels door te geven en te kunnen verwerken; wanneer deze ontwikkeling wordt verstoord heeft het kind daar gedurende de rest van zijn verdere leven last van. Zie het als de bedrading van een huis: wanneer dit verkeerd wordt aangelegd, dan houd je hier altijd last van.

'...zij geven het medicijn dat wij als verpleegkundigen met de beste wil van de wereld niet kunnen geven!'

Inmiddels weten we dat we heel veel kunnen doen om de hersenontwikkeling zoveel mogelijk te bevorderen en weten we ook dat de manier waarop wij deze baby’s verzorgen en benaderen een heel groot verschil maakt. Het allerbelangrijkste is hierbij de aanwezigheid van de ouders. Alleen op de borst van mama met haar vertrouwde geur, het geluid van haar stem en hartslag, komt de baby in de diepe slaap die juist zo belangrijk is voor het maken van al die verbindingen in de hersenen. Door zo vaak en zo lang mogelijk te buidelen geven zij dat ‘medicijn’, dat wij als verpleegkundigen met de beste wil van de wereld niet kunnen geven; liefde en vertrouwen!
Ook van ons als Neonatologieverpleegkundigen vraagt het een andere benadering. Meer inzicht in de hersenontwikkeling en het kunnen lezen van het gedrag van de baby én daar op in spelen, vraagt een andere manier van zorgverlening.

In de afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een scholingsprogramma voor onze collega's op de afdeling Neonatologie binnen ons ziekenhuis. Deze FINE scholing (Family and Infant Neurodevelopmental Education) geeft in 2 dagen een goede basis waaruit verder gewerkt kan worden. Er wordt veel aandacht besteedt aan de hersenontwikkeling, de motorische ontwikkeling en de zintuiglijke ontwikkeling van de baby. Maar ook aan de verschillende gedragingen die een baby laat zien en hoe je deze kan interpreteren. Er is veel aandacht voor de gevolgen van vroeggeboorte voor het verdere leven van de baby en het gezin en de impact van vroeggeboorte op ouders (velen kampen met depressie en post-traumatische stress). De scholing wordt gegeven door 3 NIDCAP gecertificeerde collega's, (verpleegkundigen  & kinderfysiotherapeut) in samenwerking met 2 van onze neonatologen. Het Sophia NIDCAP trainingscentrum heeft ons bevoegd deze scholing te geven.

'Een ontwikkeling waar wij trots op zijn...!'

Het komende half jaar gaan we alle collega's deze scholing aanbieden en in het najaar hopen we een doorstart te maken met het 2e deel van de FINE. Hier krijgt elke collega afzonderlijk, in 3 maanden tijd, extra verdieping in alle genoemde onderwerpen. De nadruk ligt dan vooral op de toepassing hiervan in de praktijk. Een ontwikkeling waar we enorm trots op zijn en waarmee we hopen alle baby’s op onze afdeling nog individueler te kunnen ondersteunen en begeleiden!

Wij jij aan de slag als Neonatologieverpleegkundige in ons ziekenhuis? Bekijk onze vacatures hier.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid