Doorgaan naar hoofdinhoud
Afbeelding bij Een kijkje in de wereld van de Neonatologie

Een kijkje in de wereld van de Neonatologie

High Care Neonatologieverpleegkundige Annemieke

Annemieke is High Care Neonatologie verpleegkundige & NIDCAP Specialist bij Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Zij vertelt graag over haar werk op de afdeling Neonatologie en over Wereld Prematuren Dag.

Elk jaar op 17 november wordt wereldwijd veel aandacht besteed aan de wereld van Neonatologie. Op 17 november 2019 was het weer zover. Wereld Prematuren Dag: de dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het feit dat 1 op de 10 baby’s te vroeg geboren wordt en dat zijn er dus heel wat..!
Wanneer een baby voor 37 weken (zwangerschapsduur) wordt geboren, dan noemen we dit een vroeggeboorte. Te vroeg geboren worden betekent niet altijd dat een opname op de neonatologie noodzakelijk is, maar wanneer een baby onder de 35 weken wordt geboren dan is een opname op onze afdeling onvermijdelijk.

De afdeling Neonatologie is voor velen een onbekende wereld. Dat is niet zo gek want je kunt hier niet zomaar binnenlopen. Onze afdeling is afgesloten en dat is niet voor niets; dat is om te voorkomen dat mensen zomaar in en uit kunnen lopen.
Natuurlijk geeft het de ouders van de baby’s die bij ons zijn opgenomen een veilig gevoel dat vreemden niet zomaar bij hun baby kunnen komen, maar het heeft een nog belangrijkere reden namelijk: het voorkomen van verspreiding van infecties. Iedereen die binnenkomt kan iets meenemen, met dat ‘iets’ bedoelen we in dit seizoen voornamelijk een virus. Een, voor ons volwassenen, eenvoudige snotneus kan voor de kwetsbare patiëntencategorie op onze afdeling zorgen voor ernstige complicaties. Zo kan een baby die al bijna naar huis mag ineens weer aan de beademing belanden… en dat willen we natuurlijk met z’n allen voorkomen!

'Om met ze mee te juichen met elke mijlpaal...'

Het blijft bijzonder om als neonatologie verpleegkundige baby en ouders bij te kunnen staan en er samen met de ouders voor te zorgen dat de ontwikkeling die eigenlijk nog in de buik plaats had moeten vinden nu plaats vindt in een ‘glazen huisje’. Om met ze mee te juichen met elke mijlpaal (Hoera, 1 kilo! of Hoera, uit de couveuse!) maar ook om ouders te steunen en begeleiden op de momenten dat het niet goed gaat met hun baby.

Vandaag worden er 's ochtends op de afdeling neonatologie in Franciscus Gasthuis in samenwerking met Vereniging van Ouders van Couveusekinderen goodiebags uitgedeeld aan ouders waarvan hun kindje op de afdeling ligt. In deze goodiebag zitten kleine presentjes om de ouders en hun kindje een hart onder de riem te steken. Ook wordt er koffie en thee met wat lekkers verzorgd. 's Middags vindt in het Kleine Helden Huis van 14.00 tot 16.00 uur er een high-tea plaats met verschillende activiteiten. U kunt op elk gewenst moment tussen 14.00 tot 16.00 uur aansluiten. In Franciscus Vlietland vond gister een prematurenmarkt in het kader van Wereld Prematuren Dag plaats.

In de komende periode hoop ik jullie vaker een kijkje te kunnen geven in mijn vak en onze bijzondere afdeling én daarnaast wat inzicht te geven in de dagelijkse zorg aan deze bijzondere en kwetsbare patiëntencategorie. Ik kijk er naar uit!

Wil jij bij ons aan de slag als Neonatologieverpleegkundige? Bekijk dan hier onze vacatures op de afdeling Neonatologie!

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid