Doorgaan naar hoofdinhoud

Verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek

Binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland worden steeds meer verpleegkundige onderzoeken uitgevoerd om een bijdrage te leveren aan de wetenschappelijke onderbouwing van het handelen van verpleegkundigen.

Vanuit het Wetenschapsbureau worden verpleegkundigen begeleid met onderzoeken die aansluiten op een van de speerpunten van Franciscus Gasthuis & Vlietland of aansluiten op verpleegkundig overstijgende ontwikkelingen.

Verpleegkundig onderzoek 'kwetsbare ouderen'

In 2016 is Franciscus Gasthuis & Vlietland een samenwerking aangegaan met 9 andere STZ-ziekenhuizen om verpleegkundig onderzoek uit te voeren binnen het thema ‘Kwetsbare Ouderen’. Waar verpleegkundigen een belangrijke rol hebben in de dagelijkse zorgverlening aan oudere patiënten, zetten verpleegkundigen in Franciscus Gasthuis & Vlietland zich ook in voor verpleegkundig onderzoek bij de oudere patiënt. Deze onderzoeken worden uitgevoerd onder begeleiding van Maaike van der Wel, coördinator zorg onderzoek & verpleegkundig onderzoeker in samenwerking met verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten.

Verpleegkundig onderzoek 'de oncologische patiënt'

‘De oncologische patiënt’ is ook een aandachtsgebied van verpleegkundige onderzoek in Franciscus Gasthuis & Vlietland. In samenwerking met verpleegkundigen, oncologieverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en andere betrokkenen is een start gemaakt met het verkrijgen van inzicht in de verpleegkundige zorgverlening aan oncologische patiënten. 

Daarnaast wordt al lange tijd vanuit verschillende afdelingen aandacht besteed aan verpleegkundig overstijgende ontwikkelingen. Verpleegkundigen hebben aandacht besteed aan processen rondom opname, ontslag, samenwerking, medicatieveiligheid, patiëntveiligheid en andere onderwerpen die gerelateerd zijn aan de directe patiëntenzorg.

Wetenschapsbureau

Het Wetenschapsbureau kijkt samen met andere betrokkenen naar mogelijkheden om deze onderzoeksresultaten een plek te geven in de dagelijkse praktijk. De verpleegkundigen leveren op deze manier ook een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek en aan de kwaliteit van zorg aan patiënten in Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid