Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding Dienstverlening Zorg en Welzijn

Lijkt het je leuk om op een verpleegafdeling iets te betekenen voor de patiënten en ben je gastvrij en zorgzaam, dan is de functie van zorgassistent misschien iets voor jou!

Introductie

Als zorgassistent bied je ondersteuning bij patiëntgerichte basiszorg, zoals hulp bij het wassen, aankleden, toiletgang en bied je hulp bij het in- en uit bed gaan. Daarnaast is een heel belangrijk aspect de zorg voor de voeding van de patiënten. Je verzorgt de leefomgeving van de patiënt en ontvangt nieuwe patiënten met hun familie op afdeling. Ook breng je materialen weg naar bijvoorbeeld het laboratorium en bied je hulp bij het vervoer van patiënten.

Als zorgassistent werk je in teamverband met collega zorgassistenten, de verpleegkundigen en verzorgenden en met andere disciplines zoals bijvoorbeeld een diëtiste. Je hebt onregelmatige werktijden en je werkt ook in het weekend.
Bij Franciscus Gasthuis & Vlietland heb je voor de functie zorgassistent het diploma Dienstverlening Zorg en Welzijn niveau 2 nodig (voorheen Helpende zorg en Welzijn).

Duur en start opleiding

De opleiding Dienstverlening Zorg & Welzijn niveau 2 duurt een tot anderhalf jaar en start twee keer per jaar, in september en februari.

Opbouw opleiding

Het theoretische gedeelte van de opleiding wordt gegeven op het ROC Albeda College in Rotterdam. Je volgt één dag per week les en je werkt daarnaast op een verpleegafdeling in de functie van leerling-zorgassistent. Naast de lessen die te maken hebben met het beroep, krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Op school en in de praktijk werk je aan opdrachten zodat je de vaardigheden gaat aanleren. Voor het profiel Helpende zorg & welzijn is dat ondersteuning:

  • bij wonen en huishouding;
  • bij persoonlijke zorg en dagelijkse bezigheden;
  • assisteren bij de uitvoering van sociale en recreatieve activiteiten.

Als leerling werk je aan je praktijkopdrachten en hierbij word je begeleid door collega-zorgassistenten en verpleegkundigen, je werkbegeleiders.
Zij begeleiden je tijdens de praktijkstages bij het aanleren van de werkzaamheden ten aanzien van voeding en verzorging en bij een juiste beroepshouding.

De adviseur Beroeps- en vervolgopleidingen, werkzaam bij de Franciscus Academie biedt ondersteuning bij de voortgang van je leerproces in de praktijk. Ze helpen je bij vragen als:

  • Hoe maak je een planning voor je praktijkopdrachten?
  • Hoe plan ik de begeleidingsgesprekken in op de afdeling?
  • Hoe vind je de balans tussen leerling-zorgassistent en werknemer-zijn?

Je loopt ook stage op een andere verpleegafdeling om een bredere ervaring op te doen.

Toelatingseisen

Als je deze opleiding wilt volgen, ben je in ieder geval in het bezit van een:

  • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg.
  • Opleiding op niveau 1 uitstroom zorg of AKA uitstroom zorg.
  • Diploma van een gelijkwaardige of hogere opleiding.

Daarnaast moet je Nederlands kunnen spreken, goed kunnen luisteren en een verslag kunnen schrijven. Bij de start van de opleiding ben je minimaal 17 jaar. De arbeidsvoorwaarden zijn volgens de CAO-Ziekenhuizen.

Salaris en collegegeld

Gedurende het totale opleidingstraject heb je een leerarbeidsovereenkomst met het ziekenhuis voor 32-36 uur en ontvang je salaris. De lesdag op school wordt ook gezien als werktijd.

Het ziekenhuis betaalt de opleiding volledig. Je betaalt dus geen collegegeld en studieboeken. De studieboeken krijg je in bruikleen. Na het behalen van je diploma zijn ze jouw eigendom.

Sollicitatie en informatie

Op onze vacaturepagina kun je zien of er een vacature is voor deze opleiding. Indien er geen vacature is, heeft het helaas geen zin om te solliciteren.

Als je bent aangenomen, meldt de Franciscus Academie je aan bij het ROC Albeda College. Er kan in overleg met het Albeda College een intakegesprek of test plaatsvinden of je toegelaten kunt worden en om de duur van het opleidingstraject vast te stellen.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid